Nemačka „minira“ Trampov predlog da se Rusija vrati u G7

© AP Photo / Evan VucciAngela Merkel i Donald Tramp
Angela Merkel i Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka se protivi vraćanju Rusije u format „sedmorke“ (G7), izjavio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas u intervjuu za „Rajniše post“.

Mas je rekao da ne vidi nikakvu mogućnost da se Rusiji dozvoli povratak u Grupu sedam najrazvijenijih zemalja (G7) sve dok ne postoji značajan napredak u rešavanju sukoba na Krimu i istoku Ukrajine.

„Dok to pitanje ne bude rešeno, ne vidim mogućnost za pozivanje Rusije“, istakao je nemački ministar spoljnih poslova.

Nemačka je odbila predlog američkog predsednika Donalda Trampa da na samit G7, osim Rusije, pozove još tri zemlje – Indiju, Južnu Koreju i Australiju.

„G7 i G20 su dva koordinisana formata. Ne treba nam više G11 ili G12“, rekao je Mas povodom Trampovog predloga da, pored Rusije, budu pozvane i druge zemlje na sastanke G7.

Mas je rekao da su odnosi sa Rusijom trenutno teški u mnogim oblastima, ali da je ta zemlja potrebna za rešavanje sukoba u Siriji, Libiji i Ukrajini.

Rusija je iz G7 isključena 2014. godine nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom, a Tramp je prošlog meseca sugerisao da bi G7 ponovo mogla biti proširena.

Američki predsednik ranije je izjavio da će odložiti sastanak grupe G7 za septembar i da želi da na njega pozove četiri pomenute zemlje. Prema njegovim rečima, prisustvo Rusije u G7 je logično. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da će se o pozivu Moskve na samit G7 u Sjedinjenim Američkim Državama razgovarati diplomatskim putem.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala