Naša zajednička tragedija: Kakva je veza između Aja Sofije i paljenja katedrale u Nantu?

© Sputnik / Burcu Okutan / Uđi u bazu fotografijaAja Sofija ponovo postala džamija
Aja Sofija ponovo postala džamija   - Sputnik Srbija
Pratite nas
Namaz u Aja Sofiji, požar u katedrali u Nantu, rušenje spomenika na Zapadu predstavljaju udarce ne samo Evropi, koja se odriče hrišćanstva, već i Rusiji, a najbolja lekcija iz toga je očuvanje sopstvene civilizacije i kulture, smatra episkop Zelenogradski Ruske pravoslavne crkve Sava.

„Namaz u Aja Sofiji ...paljenje katedrale u Nantu (to nije prvi požar u Francuskoj tokom ove godine, da ne govorimo o drugim antihrišćanskim akcijama)... Neko će reći, možda čak i sa podsmehom: ovo je odgovor za odricanje Evrope od hrišćanstva. Čemu se smejete? Smejete se nad našom zajedničkom tragedijom!“, objavio je na Telegramu episkop Sava.   

On je uveren, da iako je „put Rusije poseban“, a njena kultura „posebna, drugačija od ostatka Evrope“, ipak „evropska civilizacija  – to je naša opšta civilizacija“ i „udar po njoj je, je udar po nama“.

„Rusija je jedan od glavnih stubova Evrope (šta god potomci raznih nemačkih plemena mislili od Saksonaca do Langobarda) - ruska kultura je jedna od bisera evropske kulture. I otomanski mač u Aja Sofiji i ruganje predstavnika Ministarstva inostranih poslova Turske nad „decom Evrope“ i na temu spaljivanja hramova i uništavanja spomenika ... svi ti udarci su i po našim zbunjenim evropskim susedima i udarci prema izdajničkoj bratskoj crkvi – to su udarci i po nama“, rekao je predstavnik Ruske pravoslavne crkve.

„Lekcija koju bi Rusi trebalo da nauče iz svega je da je potrebno čuvati našu civilizaciju i našu kulturu“, podvukao je episkop Sava.

Viši administrativni sud Turske je 10. jula anulirao rešenje iz 1934. godine o pretvaranju crkve Svete Sofije u muzej. Odmah nakon toga je predsednik Turske Tajip Erdogan izjavio, da je potpisao ukaz o pretvaranju crkve u džamiju i početak muslimanske službe. U petak je u Aja Sofiji bio organizovan prvi namaz posle 1934. godine.

Komentarišući foto i video zapis islamske molitve u Telegramu su obratili pažnju da je imam u rukama imao osmanski mač. Pritom, on ga nije samo držao u rukama, oslanjao se na njega i peo se uz stepenice.

Požar u hramu Svetog Petra i Pavla u Nantu je bio 18. jula. Tužilaštvo u Nantu je saopštilo da su započeli istragu zbog sumnje da je požar podmetnut. Već sledećeg dana je bio uhapšen muškarac iz Ruande, koji je priznao da je podmetnuo požar. Njegov motiv nije naveden.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala