Crna Gora šalje 30 svojih vojnika u sastav NATO snaga za brzo reagovanje

© AFP 2023 / Savo PRELEVIC /Podizanje crnogorske zastave u sedištu NATO-a
Podizanje crnogorske zastave u sedištu NATO-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crna Gora će uputiti do 30 pripadnika Vojske u sastav snaga Severnoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NATO Response Force – NRF), odlučio je danas crnogorski parlament.

Kako je obrazloženo, odluka će biti realizovana ukoliko najviše telo za političke odluke u NATO savezu – Severnoatlantski savet (NAC) donese odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga, prenosi "IN4S".

Tu odluku, koju je predložio Savet za obranu i bezbednost, podržao je 41 poslanik vladajuće koalicije, dok opozicija nije prisustvovala glasanju.

Severnoatlantski saveza za brzo reagovanje je pokrenut 2002. godine i sastoji se od visoko sposobnih multinacionalnih snaga koje su u kratkom roku sposobne da reaguju na bezbednosne izazove, od upravljanja krizama do kolektivne odbrane.

Te snage su pod komandom Vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu.

Odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju tih snaga donosi Severnoatlantski savet, konsenzusom članica Saveta.

Operativno komandovanje Severnoatlantskim savezom za brzo reagovanje se rotira između savezničkih komandi združenih snaga u Brunsumu (Holandija) i Napulju (Italija).

„U slučaju da Severnoatlantski savet donese odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga, pripadnici Vojske Crne Gore će, u skladu sa Odlukom, učestvovati u sprovođenju aktivnosti u sastavu snaga Severnoatlantskog saveza za brzo reagovanje", navodi se u obrazloženju

Navodi se da će upućivanjem pripadnika Vojske Crne Gore u Severnoatlantski saveza za brzo reagovanje, Crna Gora aktivno doprineti sistemu kolektivne odbrane, razvoju sposobnosti i kapaciteta Saveza, a time direktnom unapređenju bezbednosti, prosperitetu i stabilnosti države.

„Doslednim razvijanjem sposobnosti snaga deklarisanih za doprinos NATO strukturi snaga i njihovim angažovanjem, Crna Gora gradi kredibilitet pouzdanog partnera u Savezu”, kaže se u obrazloženju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala