Završnica pregovora opozicije u Crnoj Gori: Sa koliko kolona „udariti“ na vlast

© Sputnik / Nebojša PopovićNebojša Medojević u Skupštini Crne Gore
Nebojša Medojević u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako rok za predaju izbornih lista u Crnoj Gori ističe za samo 10 dana — još uvijek je neizvjesno da li će opozicija nastupiti u tri ili više kolona.

U središtu konfuzije je Socijalistička narodna partija (SNP), odnosno, način na koji će ta stranka nastupiti na predstojećim izborima. U ovom trenutku postoje tri opcije.

Prva je samostalan nastup SNP-a, za šta je već sakupljeno 7.000 potpisa. Druga je koalicija te stranke sa novoformiranim Narodnim pokretom, u kome su nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, Ujedinjena CG Gorana Danilovića, te Radnička partija uz podršku aktivista nekoliko građanskih koalicija.

Izbori u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Opozicija u Crnoj Gori se žali na „fantomske birače“, Medojević pisao nemačkom ministru

Treća opcija je ona koju, reklo bi se, preferira najveći broj opoziciono nastrojenih birača — a to je široka koalicija sa Demokratskim frontom (DF) i Pravom Crnom Gorom. Međutim, kako trenutno stvari stoje, ishod pregovora oko te koalicije i dalje je neizvjestan.

Iz SNP-a odluku o tome nijesu donijeli, iako je lider te partije Vladimir Joković dogovor sa mogućim saveznicima najavio do prošlog petka. Nezvanično se spekuliše da je Joković za SNP u koaliciji sa DF-om i Pravom tražio četiri mandata, ali da je dobio tri, dok DF navodno ima spremnost da mu izađe u susret.

U koliko kolona opozicija ide na izbore u Crnoj Gori

Kada je ta koalicija u pitanju, portparol Nove srpske demokratije (NSD), jedne od ključnih u DF, Marko Kovačević za Sputnjik je kratko kazao da „DF od samog starta stoji otvoren za svaki, najširi mogući savez opozicionih subjekata, te da će tako ostati dok god za to postoji i najmanja mogućnost“.

„Iz opozicije ima dobar dio onih koji dijele sa nama mnoge vrijednosti i principe. Nadajmo se da će kod njih baš te vrijednosti i principi prevagnuti, kao i da će svi spoznati ozbiljnost trenutka i potrebu nastupa u što širim koalicijama. DF je već pokazao da je zbog toga spreman mnogo toga da žrtvuje, kao i da pristane na brojna uslovljavanja drugih“, poručio je Kovačević.

I dok građani sa nestrpljenjem očekuju ishod ovih opozicionih pregovora, za sada su sigurne makar još 2 opozicione kolone. Prvu predstavlja tzv. građanski blok koga čine koalicija: Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, Demos Miodraga Lekića, Nova ljevica, Partija penzionera invalida i restitucije, te Društvo za istraživanje politike i političke teorije, na čijem je čelu bivši poslanik u Skupštini Srbije Vladimir Pavićević.

Crnogorska kapa - Sputnik Srbija
Apel Saveza Srba iz Crne Gore srpskim liderima: Sedite za jedan sto i zajedno na izbore 30. avgusta

Treću opozicionu kolonu uslovno činiće Građanski pokret URA Dritana Abazovića, koji na izbore izlazi udružen sa grupom građana CIVIS, dok je pozicija SDP-a Ranka Krivokapića, koji nastupa samostalno, poprilično nedefinisana, s obzirom da za tu partiju postoji dilema da li će se nakon izbora prikloniti DPS-u ili opoziciji.

Milo sa liberalima

Sa druge strane, izvjesno je da će Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića kao okosnica vlasti nastupiti u koaliciji sa Liberalnom partijom, a zatim samostalno slijede i Socijaldemokrate (SD) predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, te Bošnjačka strana, Albanske partije i Hrvatska građanska inicijativa (HGI).

Ono što je specifično za ove izbore, jeste da se prvi put održavaju usred ljeta (30. avgusta) i u okolnostima pandemije virusa korona.

Zbog toga analitičari predviđaju potpuno drugačiju izbornu kampanju, koja će biti usmjerena na onlajn obraćanje preko društvenih mreža, jer nema mogućnosti da se obilazi teren i održavaju veliki predizborni skupovi.

Takođe, zbog sve većeg broja zaraženih, mnogi smatraju da nema uslova za regularne izbore, pa i dalje ostaje mogućnost uvođenja vanrednog stanja, što bi automatski značilo i njihovo odlaganje.

Podsjetimo, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je prije nekoliko mjeseci odložio lokalne izbore u Tivtu zbog epidemije korone, u trenutku kada je u čitavoj Crnoj Gori bilo ukupno 10 slučajeva zaraze kovidom 19. Danas se ta brojka zvanično kreće oko dvije hiljade.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala