Trst se budi posle karantina: Čime privlači turiste?  /foto/

© Evgeny UtkinTrst
Trst - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Trst je jedinstven grad u Italiji. Sa jedne strane možete videti tri pejzaža: more, planine i šume, i sve to za nekoliko minuta vožnje, a sa druge strane spoj nekoliko stilova i kultura.

U Trstu se mogu videti kulture tri naroda: Rimljana (posle njih su se sačuvali mnogi spomenici arhitekture: od Zamka San Đusto do rimskog teatra; Austro-Ugarske Imperije (predivan Trg jedinstva Italije sa okolnim dvorcima); Slovena (Crkva Svete Trojice i Svetog Spiridona srpske pravoslavne crkve, najlepša pravoslavna crkva u Italiji).

© Evgeny UtkinRimski teatar u Trstu
Trst se budi posle karantina: Čime privlači turiste?  /foto/ - Sputnik Srbija
Rimski teatar u Trstu

Na svu sreću virus korona nije mnogo zahvatio Trst (od početka pandemije je nešto više od 1.400 zaraženih i 196 žrtava). Bez obzira na to naučnici pokušavaju da pomognu u borbo sa epidemijom. Od marta meseca kompanija „Eletra Sinkrotrone Trieste“ je sve svoje snage usmerila na eksperimente koji će pomoći u pronalaženju lekova, vakcina i dijagnostikovanja, kako bi se što pre izborili sa pandemijom.

© Evgeny UtkinPogled na Trst
Trst se budi posle karantina: Čime privlači turiste?  /foto/ - Sputnik Srbija
Pogled na Trst

Sinhrotronski izvor svetlosti „Eletra“ i laser sa slobodnim elektronima „FERMI“ sa svojim eksperimentalnim stanicama su bili dostupni istraživačima širom sveta za pristup svetlosnim linijama sa prioritetnom procedurom daljinskog merenja, odnosno bez neophodnosti boravka u laboratoriji „Eletra“ kako bi našli molekularne i patogene komponente virusa „SARS-CoV-2“ odgovornog za širenje bolesti. Dijagnostički aparati zasnovani na otkrivanju antitela se razvijaju u nanotehnološkoj laboratoriji  „Eletra Sinkrotrone Trieste“ u saradnji sa neurobiološkim laboratorijama „SISSA“.

© Evgeny UtkinPortopikolo, Sistijana
Trst se budi posle karantina: Čime privlači turiste?  /foto/ - Sputnik Srbija
Portopikolo, Sistijana

„Sada je potrebno da se posvetimo životu posle virusa korona: da vratimo turiste, da obnovimo život u gradu“, kaže Mikele Čak, direktor „Asoćiacone pro loko Trijeste“ i menadžer informacionog centra „Zamka San Đusto“, koji je za Sputnjik pričao o turizmu u gradu u uslovima posle karantina.

© Evgeny UtkinZamak San Đusto
Trst se budi posle karantina: Čime privlači turiste?  /foto/ - Sputnik Srbija
Zamak San Đusto
„Specifična situacija, koja je povezana sa pojavom korona virusa je uticala i na Trst. Trenutno je dobra situacija i grad ponovo otvara vrata posetiocima. Prema inicijativi gradskih vlasti u Trstu do 31. jula će svi muzeji biti besplatni za posetioce. To su pre svega: „Muzej Revoltela“, „Zamak San Đusto“, „Muzej Istoka“, „Muzej Antike“, „Muzej Džejmsa Džojsa“. Jaki aduti Trsta, kao turističke destinacije su pored kulture – more, hrana i vino“, kaže on.
© Evgeny UtkinPlaža u gradu
Trst se budi posle karantina: Čime privlači turiste?  /foto/ - Sputnik Srbija
Plaža u gradu

Trst je i industrijski centar, prva luka u Italiji, veća od Đenove i sa visokim standardom (2008. godine Trst je bio drugi u Italiji posle Milana). Trst je poznat i kao grad nauke, koji svake godine privlači hiljade studenata sa raznih strana sveta u „AREA sajens park“  -„Međunarodnu školu za napredna istraživanja“, „Astronomsku opservatoriju Trst“ i „Međunarodni centar teoretske fizike“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala