Sankt Peterburg: Održana parada u čast Dana ratne mornarice /video,foto/

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaSankt Peterburg: Glavna parada povodom Dana ratne mornarice
Sankt Peterburg: Glavna parada povodom Dana ratne mornarice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavna parada povodom Dana ratne mornarice Rusije održana je u Sankt Peterburgu. Paradi je prisustvovao predsednik Rusije i vrhovni komandant ruske vojske Vladimir Putin. Uz predsednika je bio i ministar odbrane Sergej Šojgu.

Start za početak parade su označili plotuni topova sa Petropavlovske tvrđave.

Učestvovalo je 46 brodova, čamaca i drugih plovila, a među njima i fregata „Admiral Kasatonov“, brod „Viceadmiral Kulakov“, veliki desantni i mali raketni brodovi, korvete, podmornice, kao i prvi ruski linijski (ratni brod) „Poltava“. Na paradi su učestvovali i avioni i helikopteri Ratnog vazduhoplovstva.

Pre početka parade komandanti glavnih flota ruske mornarice podneli su raport putem video-konferencije  glavnokomandujućem mornarice Nikolaju Jevmenovu, a on predsedniku Putinu.

Pre dolaska u Sankt Peterburg, Putin i Šojgu su obišli brodove u Kronštatu.

Paradu na Nevi otvorila je povorka antidiverzionih brodova, koji su, između ostalog, naoružani granatama kalibra 45 milimetara koje im omogućavaju da spreče bilo kakav pokušaj diverzije u priobalnoj oblasti.

Potom su Nevom krenuli „korvete-terminatori“, mali stražarski brodovi. Rakete u sastavu njihovog naoružanja ih čine „terminatorima“ – protivbrodske rakete „Uran H-35U“, „Oniks“ i krstareće rakete „Kalibar-NK“. Još jedna njihova prednost je brzina – dostižu i do 50 kilometara na sat, što je praktično svetski rekord za taj tip brodova.

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaParada u Sankt Peterburgu
Sankt Peterburg: Održana parada u čast Dana ratne mornarice /video,foto/ - Sputnik Srbija
Parada u Sankt Peterburgu

Zatim je na scenu stupio desantni brod „Morgunov“ koji, prema pisanju ruskih medija, izaziva posebnu pažnju stranih vojnih stručnjaka.

Njegov glavni zadatak je da omogući iskrcavanje desantnih snaga zajedno sa borbenom tehnikom i opremom.  Na brod može da stane 300 vojnika, 36 oklopnih transportera ili 13 tenkova. Kreće se brzinom od 35 kilometara na sat. Iako je pre svega transportni brod i sam je dobro naoružan.

Usledili su minolovci nove generacije  „Aleksandar Obuhov“ i „Vladimir Jemeljanov“, oba opremljena protivminskim kompleksom „Aleksandrit“.

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPutin čestita Dan ratne mornarice
Sankt Peterburg: Održana parada u čast Dana ratne mornarice /video,foto/ - Sputnik Srbija
Putin čestita Dan ratne mornarice

Zatim se predstavila i zvezda parade - fregata „Admiral Kasatonov“.

Najmlađi brod u zemlji, u sastav Vojno-pomorske flote ušao je neposredno pre parade – 21. jula. Zajedno sa ostalim fregatama treba da predstavlja udarnu snagu čitave flote.

Na kraju se pojavila „Poltava“ – brod dužine 40 metara sa posadom od 460 ljudi.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala