Misteriozna šifra u središtu CIA: Poruku na Kriptosu niko ne može da reši /foto/

CC0 / / Sedište CIA u Lengliju, Virdžinija.
Sedište CIA u Lengliju, Virdžinija. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Četvrta šifrovana poruka na skulpturi Kriptos u sedištu CIA, u Virdžiniji, poznata je širom sveta kao jedna od najpoznatijih nerazrešenih šifara u svetu.

Govoreći za Si-en-en, američki umetnik Džim Sanborn, koji je izradio enigmatičnu skulpturu u sedištu američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) 1990. godine, izrazio je iznenađenje zbog misterije četvrte šifrovane poruke na Kriptosu koja još uvek nije razrešena.

Osamdesetih godina prošlog veka Sanborn je dobio zadatak da izradi skulpturu koja će biti izložena u sedišti CIA u Virdžiniji, što ga je, po svemu sudeći, potaklo da stvori zagonetnu instalaciju sa najmanje četiri tajne poruke, od kojih su tri već dešifrovane.

​„Nisam mislio da će ovo toliko trajati, 30 godina, bez rešenja“, rekao je umetnik komentarišući četvrtu poruku, čije dešifrovanje i dalje ostaje izazov najvećim kriptografima na svetu.

„Napravio sam slagalicu tako što sam ručno isekao skoro 2.000 slova“, objasnio je Sanborn nastanak skulpture Kriptos, dodajući da želi da se dešifruje tekstualna poruka koja bi se mogla otkriti „poput ljuštenja luka, sloj po sloj“.

Pohvalio je napore poznate kriptografkinje Ilonke Danin u rešavanju četvrte poruke, naglašavajući da „ona verovatno zna više o Kriptosu nego ja“.

​Daninova je ranije pokrenula sajt koji se odnosi na Kriptos, što je pomoglo da stvori zajednicu zainteresovanih za dešifrovanje četvrte poruke.

„Neki od njih su profesionalni kriptografi a neki su studenti“, rekla je ona za Si-en-en dodajući da ne može reći kad će misterija Kriptosa konačno biti rešena.

„Lično bih osetila veliko olakšanje ako bi se dešifrovala četvrta poruka. Nestalo bi to sa mog dnevnog reda i ne bih se uznemirila da se to sutra reši“, naglasila je Daninova.

Dodale je da je ne zanima ko će rešiti misteriju: „To ne moram biti ja, samo želim da se to reši“.

Više od tri decenije članovi CIA i Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) kao i javnost, uspeli su da dešifruju tri poruke na skulpturi Kriptos.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala