Misterije indijskog hrama: Kome je pripalo 22 milijarde dolara?

© AP Photo / Aijaz RahiHram Padmanabhasvami u Indiji
Hram Padmanabhasvami u Indiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Indiji je završen sudski proces koji je privukao veliku pažnju javnosti. Riznica hrama Padmanabhasvami, koja je procenjena na 22 milijardi dolara, je predata porodici bivše kneževine Travankor, iako lokalni aktivisti za ljudska prava smatraju da je kneževska porodica godinama pljačkala riznicu.

Smrtonosno bogatstvo

„Kada su pomerili granitnu ploču, videli su potpuni mrak, njega je samo prekinuo mali zrak sunca koji se probijao iz otvora na vratima. Pogledao sam u crno skladište i video neverovatan prizor: zvezde su sijale na nebu u noći bez mesečeve svetlosti. Brilijanti i druge dragocenosti su štrčale, odražavajući slabu svetlost koja je dolazila od otvorenih vrata. Veći deo riznice se nalazio u drvenim sanducima, ali vremenom se drvo pretvorilo u trulež. Dragoceno kamenje i zlato je ležalo na prašnjavom podu u gomilama. Ništa slično nisam video u životu“. Takav opis se može očekivati u avanturističkom romanu, a ne u izveštaju komisije, koju je Vrhovni sud poslao na zadatak kako bi pregledali riznice pronađene u hramu Padmanabhasvami.

Istorija hrama

Hram je podignut u XVI veku. On je stariji čak i od kneževine Travankor osnovane 1729. godine, koja je kasnije ušla u sastav savezne države Indije - Kerala. Vekovima se u tom hramu skupljalo bogatstvo, koje su vernici donosili kao dar. Osnivanjem Travankora bogatstvo se povećalo: vladari su u kneževini vodili uspešne ratove sa susedima i čak su uspeli da odole Britancima iz Istočno Indijske kompanije. Po drevnom običaju radže su prilikom dolaska na presto darivale svetilištu onoliko zlata, koliko su bili teški.

Ništa se nije promenilo ni kada su Englezi pokorili kneževinu. Radže su nominalno ostajale na čelu kneževine i uživale poverenje britanske krune. Travankor se nalazio na raskrsnici trgovačkih puteva, zato su lokalni kneževi nastavljali da se bogate i da dele prihode sa hramom. I priliv hodočasnika ka svetilištu se nije smanjivao.

Bez obzira na to, što se legenda o bogatstvu hrama pročula daleko od Kerale, bilo je malo onih koji su pokušali da ga pljačkaju. Prema legendi, kako bi se zaštitila riznica hrama uneto je nekoliko stotina otrovnih kobri.

Ko krade od Bogova?

Indija je 1947. godine dobila nezavisnost od Britanske imperije.  Pred mnogim indijskim kneževinama je bio izbor: prisajediniti se muslimanskom Pakistanu ili hinduističkoj Indiji. Radže Travankora su bile one koje su želele nezavisnost. Posle dugih pregovora su rešili da napuste vlast i da uđu u sastav Indije. Za uzvrat dobili su mnoge privilegije, među kojima i titule čuvara hrama Padmanabhasvami.

Reč je o tome da, u skladu sa indijskim zakonom, božanstva kojima je posvećen hram mogu posedovati imovinu i riznicu. Staratelj hrama na zemlji raspolaže riznicom. Upravo su radže Travankora postali staratelji hrama.

Vremenom po kneževini su nastale priče da radže kradu i rasprodaju bogatsvo hrama. Možda bi spletke i ostale samo spletke da nije bilo pravnika Ananda Padmanabhana. Vaspitan u religioznoj induskoj porodici, slušao je legende o riznicama hrama i kako ih radže pljačkaju iz godine u godinu. On je čak 2007. godine tužio vođu roda travankorskih radža, Marthandu Varmu, koji je tada imao 86 godina. Anand je izjavio da radže ne mogu biti dobri čuvari hrama, jer ne vode evidencije o darovima i ne čuvaju ih. Varma nije doživeo okončanje procesa, pomagao je hramu i izmirivao neke njegove dugove. Glavni revizor u Indiji je napravio istragu, mnoge riznice su zaista bile pokradene. U svetilište su poslali 200 policajaca, koji su čuvali hram 24 časa. U hramu su postavljene videokamere kako bi se pojačala bezbednost.

Prema nekim procenama u hramu ima oko 3 tone zlata, dok je u celoj Indiji procenjeno da ima 550 tona zlata.

U poslednje vreme vlasti Indije se sve više i više interesuju za ovu temu. U državi gde skoro 85 posto stanovništva živi na rubu siromaštva, takvo bogatstvo bi moglo da oživi ekonomiju i popravi položaj građana. Vlada Nerende Modija je napravila program kojim bi zlato u hramovima privukli u ekonomiju zemlje. Hramovima je predloženo da svoje vrednosti čuvaju u bankama. Naravno, taj predlog je izazvao gnev kod konzervativnih vernika, koji veruju da zlato pripada bogovima. 

Trenutna pobeda

Indijski sud je na temu riznice Padmanabhasvami postavio bivše radže kao čuvare hrama. Bivša kneževska porodica, koja je sačuvala neke veze u državi, slavi pobedu. Sadašnji predstavnik porodice Svati Tirunal Rama Varma obećao je, da će se uskoro formirati specijalan komitet za očuvanje riznice, jer bogatstvo pripada samo bogovima.

Pitanje je da li je ovde kraj priče, s obzirom da ima mnogo onih koji su nezadovoljni rešenjem suda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala