Hrvatsko nebo čuvaće Italijani i Mađari: Ništa od nabavke aviona do 2024.

© AP Photo / Nikola Solic/ pooHrvatski MiG-21
Hrvatski MiG-21 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Do 2024. godine nema ništa od nabavke novih „migova“ za hrvatsku vojsku, piše Jutarnji list i navodi da je nabavka borbenih aviona projekat koji 14 godina nije uspela da reši nijedna hrvatska vlada.

Kako se dodaje, delu postojećih „migova“ resursi počinju da ističu 2022. i oni moraju da budu spušteni na zemlju, kao i da 2023. godine nijedan „MiG“ više neće smeti da leti.

Od novih aviona, međutim, nema ništa do 2024, piše list, pozivajući se na plan vlade u kojem stoji da će se „do kraja mandata odabrati tip aviona, potpisati ugovor i početi obuka pilota i tehničara i priprema prateće infrastrukture“.

Višenamenski helikopteri Mi-35M za vreme vojnih vežbi - Sputnik Srbija
Hrvatska u panici zbog Srbije: Gubimo naše nebo

To znači, kako se napominje, da će hrvatski vazdušni prostor jedno vreme morati da čuvaju avioni partnerskih članica NATO, najverovatnije Italije i Mađarske.

List prenosi i izjavu novog hrvatskog ministra odbrane Marija Banožića, koji je prilikom preuzimanja dužnosti obećao da neće „izneveriti hrvatske vojnike i branitelje“ i da je svestan odgovornost.

Banožića je, kao i nekoliko njegovih prethodnika, na stolu dočekao projekat nabavke borbenog aviona, što je projekat koji punih 14 godina nije uspela da reši nijedna Vlada.

On je pre dva dana rekao da želi da „završi pitanje zatvaranja ponuda za avione“.

Nije precizirao u kojem roku, ali iz plana hrvatske Vlade je jasno da to ne može biti pre 2024. godine, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala