Crno blato - nesuđeni dvorac Katarine Velike /foto,video/

© Sputnik / Olivera IkodinovićCaricino
Caricino - Sputnik Srbija
Pratite nas
Živopisno imanje, nekada u predgrađu ruske prestonice, a danas na jugu Moskve, menjalo je ime i vlasnike sve dok nije privuklo pažnju carice Katarine Druge, koja je rešila da ga otkupi i tu sebi sazida dvorac, a mesto nazove Caricino. Iako je dvorac bio zamišljen kao moskovska rezidencija Katarine Velike, on to zapravo nikada nije postao.

Sve je počelo 1775. godine, kada je Katarina Druga došla u Moskvu povodom završetka Rusko-turskog rata. Šetajući po periferiji svoje rezidencije Kolomensko, carica je zapazila prelepo imanje — Crno blato, u koje se zaljubila na prvi pogled. Dogovor o kupovini je zaključen za samo nedelju dana.

Dvorski arhitekta Vasilije Baženov, čiji je rad carica izuzetno cenila, dobio je naređenje da započne izgradnju nove rezidencije. Punih deset godina trajala je gradnja, koju su usporavali finansijski problemi i problemi sa građevinskim materijalima, kao i spora prepiska sa caricom, koja često nije davala jasne smernice arhitekti.

© Sputnik / Olivera IkodinovićNaređenje da počne izgradnju dobio je dvorski arhitekta Vasilije Baženov.
Crno blato - nesuđeni dvorac Katarine Velike /foto,video/ - Sputnik Srbija
Naređenje da počne izgradnju dobio je dvorski arhitekta Vasilije Baženov.

U junu 1785. Katarina posećuje Caricino i detaljno razgleda sobe glavnog dvorca, a potom odlazi bez reči. Nekoliko dana kasnije poslala je pismo svom sinu, careviću Pavlu, u kome je kazala da se unutrašnjost palate mora promeniti, jer je u njoj nemoguće živeti. Po jednoj verziji, prostorije u dvorcu su joj se činile suviše skučene.

Po drugoj verziji, sâm arhitekta Baženov je pao u nemilost carice, jer je bio povezan sa masonskom ložom i dopisivao se sa šefom moskovskog kruga masona Novikovom, koji se aktivno zalagao da vlast iz Katarininih ruku pređe u ruke njenog sina Pavla.

© Sputnik / Olivera IkodinovićPunih deset godina trajala je gradnja.
Crno blato - nesuđeni dvorac Katarine Velike /foto,video/ - Sputnik Srbija
Punih deset godina trajala je gradnja.

Zbog toga carica odlučuje da „masonsku zaveru“ preseče u korenu, a Baženov je skinut sa funkcije glavnog arhitekte, pa je posao poveren njegovom učeniku Matveju Kazakovu. Carica je naredila da se palata sruši i izgradi nova i raskošnija.

Ali, i projekat Kazakova se suočava sa problemima. Finansiranje se ponovo smanjuje zbog još jednog Rusko-turskog rata. Tada umire i Grigorij Potemkin — ljubavnik Katarine Velike i stvarni pokretač caričinog graditeljstva. Da bi uštedela novac, carica je naredila da se projekat smanji za jedan sprat i obustavi izgradnja raskošne dvorane sa tronom. Tako se projekat Kazakova gotovo raspao.

© Sputnik / Olivera IkodinovićŽivopisno imanje, nekada u predgrađu ruske prestonice, a danas na jugu Moskve.
Crno blato - nesuđeni dvorac Katarine Velike /foto,video/ - Sputnik Srbija
Živopisno imanje, nekada u predgrađu ruske prestonice, a danas na jugu Moskve.

Katarina Druga 1796. godine iznenada umire, a njen sin i naslednik prestola Pavle Prvi naređuje da se u Caricinom obustave svi radovi.

Početkom 19. veka Caricino je postalo popularno mesto Moskovljana za odmor, pa su neke od zgrada dvorskog kompleksa pretvorene u hotele, a kasnije i u dače, odnosno vikendice.

Posle Oktobarske revolucije, tu su bile i popularne „komunalke“, odnosno stanovi u kojima je živelo više porodica. U sovjetsko doba većina zdanja je bila opustošena i razrušena. Lokalni stanovnici su gotovo rasturili palatu, uzeli su čak i prozorske okvire i delove kamenih zidova.

© Sputnik / Olivera IkodinovićPočetkom 19. veka Caricino je postalo popularno mesto Moskovljana za odmor.
Crno blato - nesuđeni dvorac Katarine Velike /foto,video/ - Sputnik Srbija
Početkom 19. veka Caricino je postalo popularno mesto Moskovljana za odmor.

Posle velikih restauratorskih radova, kompleksu Caricino je dvehiljaditih godina vraćen istorijski izgled.

Ipak, iza Baženova su u Caricinom ostali njegovi radovi....

© Sputnik / Olivera IkodinovićPosle velikih restauratorskih radova, kompleksu Caricino je dvehiljaditih godina vraćen istorijski izgled.
Crno blato - nesuđeni dvorac Katarine Velike /foto,video/ - Sputnik Srbija
Posle velikih restauratorskih radova, kompleksu Caricino je dvehiljaditih godina vraćen istorijski izgled.

Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala