„Svemirsko vozilo“ na beogradskim ulicama: „Sokolovo oko“ snima iz svih uglova /foto/

© Fotolia / Viesturs KalvansVeb-kamera
Veb-kamera - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komunalna milicija opremljena je novim „sajber vozilima“ sa specijalnim kamerama koja će već od 10. avgusta snimati sve nepropisno parkirane automobile.

Kako navodi „Blic“, izmena odluke o javnim parkiralištima, koja je krajem maja usvojena na Skupštini grada, donela je mnogo novina, a jedna je i uvođenje u funkciju specijalno nadograđenih vozila koja će imati elektronski sistem za očitavanje tablica putem video nadzora.

Reč je o modernim i prilično skupim vozilima, model „Lend Rover Diskoveri“, u koje je ugrađen specijalni sistem „Sokolovo oko“, elektronski sistem za očitavanje i prepoznavanje registarskih tablica pomoću postavljenih kamera koje snimaju iz svih uglova.

​Grad Beograd je na lizing uzeo 18 ovakvih vozila, a kako je najavljeno na ovaj način biće pokrivene 93 gradske ulice kojima prolazi javni prevoz.

Komunalni milicioneri će biti u prednjem delu automobila, dok je zadnji rezervisan za elektronsku opremu.

Kako će funkcionisati ceo sistem?

„Svemirsko vozilo“ će prolaziti ulicom i fotografisati nepropisno parkirana vozila, dok će komunalni milicioner koji upravlja njime pisati kazne, koje će zatim vozačima direktno stizati na kućne adrese.

​Plan je da se ovim vozilima vrši nadzor svih onih koji se nesavesno parkiraju u žutim trakama, na pešačkim prelazima, autobuskim stajalištima, tramvajskim šinama, trotoarima...

Ova ideja stara je više od godinu dana, otkad je „Parking servis“ raspisao tender za nabavku „sistema za automatsko prepoznavanje registarskih tablica vozila putem mobilnog video nadzora“.

„Umesto da kontrolor naplate parkiranja peške obilazi dodeljene mu parking zone i ručno unosi podatke u uređaj radi provere da li vozilo ima uredno plaćen parking, danas je moguće postaviti računar sa kamerama na vozilo koje se kreće ulicom brže od kontrolora, u kontinuitetu snima registarske tablice na vozilima, analizira njihov sadržaj i određuje registarsku oznaku, zonu servisa, GPS lokaciju i vreme opažanja (Sken kar vozilo). Prikupljeni podaci se posredstvom brzog komunikacionog kanala 4G mreže mobilnog operatora automatski šalju SMS centru na proveru. Sken kar sistemi mogu u toku jednog sata da opaze i očitaju od više stotina, pa do nekoliko hiljada registarskih tablica“, stajalo je u konkursnoj dokumentaciji, prenosi Blic.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala