Srbija pravi novi test za otkrivanje korone, biće brži i jeftiniji

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaLaborant testira hemijski sastav farmaceutskog preparata u Moskvi
Laborant testira hemijski sastav farmaceutskog preparata u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tri tima Hemijskog fakulteta u Beogradu rade na razvoju proizvodnje rekombinantnih proteinskih antigena za potrebe domaćih imunoloških testova na virus korona, koji bi bili jednostavniji, brži i jeftiniji od postojećeg PCR testa.

Glavnu ulogu u istraživanju ima tim sa Katedre za biohemiju, a šefica ove katedre prof. dr Marija Gavrović Jankulović navodi da se projekat bavi proizvodnjom proteinskih antigena virusa korona koji bi se koristili za otkrivanje i merenje količine specifičnih antitela, nastalih usled infekcije ovim virusom, pišu „Novosti“.

Testiranje na virus korona - Sputnik Srbija
Istraživanje srpskih naučnika: Pacijenti koji nemaju simptome kovida 19 imaju više antitela

„U pitanju su strukturni proteini virusa koje naš imunološki sistem prepoznaje kao opasnost i započinje odbranu organizma. Tokom trajanja infekcije, razvijaju se specifična antitela koja imaju zadatak da pomognu organizmu da se virus uništi. Prisustvo specifičnih antitela na antigene SARS-kov-2 je pokazatelj da je imunološki sistem aktivirao adaptivnu imunost. Za razliku od testa na prisustvo specifičnih antitela u serumu, koji daje odgovor na pitanje da li je pokrenut imunološki odgovor, pozitivan rezultat PCR testa nam ukazuje na činjenicu da je ovaj virus prisutan u organizmu. Sa duge strane, cena PCR testa je znatno viša od cene testa na prisustvo specifičnih antitela“, pojašnjava ona.

Profesorka Gavrović Jankulović kaže da će u saradnji sa istraživačima iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) proizvedeni proteinski antigeni biti ispitani za primenu u testu za detekciju specifičnih antitela na virus korona.

Respirator - Sputnik Srbija
Srpski heroji napravili respirator vredniji od zlata /video/

„U okviru ove saradnje, proteinski antigeni proizvedeni na Katedri za biohemiju mogli bi da budu dobar osnov za razvoj testa, za koji bi sve komponente bile proizvedene u Srbiji. Ipak, da bi se navedeni proteinski antigeni proizveli u dovoljnoj količini potrebno je proširiti proizvodne kapacitete na Hemijskom fakultetu, i u vezi s tim očekujemo da će nam država pomoći. U perspektivi, različiti proteinski antigeni dobijeni rekombinantnom DNK tehnologijom bi mogli da se ponude na domaćem, ali i inostranom tržištu“, dodaje profesorka.

Profesorka Gavrović Jankulović ističe da na projektu proizvodnje proteinskih antigena SARS-kov-2 za potrebe razvoja i proizvodnje domaćih imunoloških testova rade tri tima istraživača sa Katedre za biohemiju. Jedan tim predvodi dr Tanja Ćirković Veličković, koja je koordinator projekta, drugi je tim prof. dr Radivoja Prodanovića i treći je njen tim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala