Neće biti smanjenja penzija i plata: Siniša Mali o primanjima u javnom sektoru

© Sputnik / Sladjana RadenkovicSrpski dinar
Srpski dinar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su plate u javnom sektoru i penzije stabilne i da ima dovoljno novca za njihovu isplatu, poručivši da građani ne treba da strahuju da će im usled krize zbog virusa korona primanja biti smanjena.

„Apsolutno su penzije i plate stabilne, imamo novca za isplatu penzija i plata u javnom sektoru, nema potrebe da se građani plaše, nema smanjenja plata i penzija“, rekao je Mali za TV Prva i dodao da je to ujedno doprinos održavanju privredne aktivnosti.

Ističe da kada su stabilne plate i penzije onda se time daje doprinos i domaćoj tražnji, da se novac koristi za kupovinu i tako održava nivo potrebne privredne aktivnosti.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Sipaćemo još novca: Vučić najavio nove ekonomske mere za pomoć privredi

Podsetio je da pored novca za isplatu penzija i plata država daje podršku i za drugi paket mera i svega što je potrebno da bi Srbija krenula dalje pre svega projekat Srbija 2025 i ulaganja u radove koji su u toku. Kaže da se za dva ekonomska paketa izdvaja skoro 6 milijardi evra.

Za drugi paket mera još 66 milijardi dinara

Ministar finansija je najavio da će država za drugi paket mera za pomoć privredi za ublažavanje negativnih posledica krize usled Kovida 19 izdvojiti još oko 66 milijardi dinara.

On je rekao da će država za 60 odsto od iznosa minimalne zarade za dva meseca izdvojiti 36 milijardi dinara, dok će odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati oko 30 milijardi dinara.

Prva uplata biće do 10. avgusta, dok druga uplata sledi u septembru.

„Dodatnih 66 milijardi dinara će država odvojiti u drugom paketu mera kako bi podržala privredu i to je sjajna vest za privrednike, od marta smo krenuli sa merama i jedna smo od retkih zemalja koja će imati šest meseci ekonomskih mera za podršku privrednicima“, rekao je Mali, preneo je Tanjug.

Srpski dinari - Sputnik Srbija
Novim merama do veće potrošnje i daljeg čuvanja radnih mesta

On je podsetio da je dosadašnji paket podrške bio vredan 5,1 milijardu evra.

Ministar finansija je istakao da privredna aktivnost u Srbiji nije stala za vreme krize izazvane pandemijom virusa korona, kao i da je tome doprinela i mera pomoći punoletnim građanima od 100 evra koje su vraćene u privredne tokove i kroz PDV se vratio u budžet.

Kako je naveo, u julu se očekivalo priliva u budžet 45,5 milijardi dinara, a ostvareno je 50,1 milijarda.

Siniša Mali je rekao i da će izgradnja dve nove kovid bolnice početi iduće nedelje, da je planirano da izgradnja bude završena u naredna tri, četiri meseca i da će za te namene biti izdvojeno 5, 1 milijardu dinara.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala