Rusija uspešno testirala avio-motor napravljen na 3D štampaču /video/

© Foto : Pixabay3D printer
3D printer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je uspešno završila testiranje vazduhoplovnog motora koji je napravljen uz pomoć 3D-štampača, saopšteno je iz Fonda za perspektivna istraživanja.

„U Tatarstanu u bazi vazduhoplovnog centra ‘Kazanbaš’ prvi put u Rusiji su testirali gasni turbinski motor MGTD-20, napravljen na 3D-štampaču. Prilikom prvog probnog leta, aparat je po datom programu prošao maršrutu uz pomoć autopilota na visini do 170 metara, dostigao maksimalnu brzinu 154 kilometara na čas i uspešno sleteo. Maksimalan broj obrtaja je iznosio 101.600 obrtaja u minuti“, saopštila je pres-služba kompanije. 

Motor snage 22 kiloponda je zajednički projekat „Fonda perspektivnih istraživanja“ (FPI), kompanije „VIAM“ i vazduhoplovne naučno-proizvodne kompanije „Konstruktorski biro M.P. Simonova“.

Vreme za izradu osnovnih elemenata motora je, zahvaljujući novoj tehnologiji, skraćeno 20 puta, dok su troškovi za proizvodnju dvostruko smanjeni.

Tokom realizacije projekta razrađena je, napravljena i ispitana linija perspektivnih gasnih turbina motora malih razmera snage 10, 20, 125 i 150 kiloponda. Početak proizvodnje je planiran za 2021-2022. godinu, uzimajući u obzir i period razvojnog rada u interesu državne odbrambene industrije.

Lovci Su-27 - Sputnik Srbija
Rusija pravi univerzalni motor za lovce

Zajednički projekat „FPI“ i „VIAM“ za razvoj materijala novih generacija za aditivne tehnologije za proizvodnju strukturalnih elemenata vazduhoplovnih i raketnih motora je započet u novembru 2015. godine. U okviru projekta napravljena je tehnologija za izradu detalja MGTD i plinskih turbina postrojenja za industrijsku upotrebu slojevitom laserskom fuzijom koristeći metalno-praškaste kompozicije otporne na toplotu i legure aluminijuma. Broj legura koje su razvijene su u pogledu čvrstoće za 20 procenata čvršće od analognih stranih legura

Prošlog decembra je „FPI“ saopštio da su uspešno testirali gasne turbine motora malih dimenzija, koji su napravljeni uz pomoć 3D-štampača. Za testiranje motora je korišćena laka bespilotna letelica A30 napravljena u „Konstruktorskom birou M.P. Simonova“. Razmah krila ove bespilotne letelice je tri metra, masa prilikom poletanja 40 kilograma, uzimajući u obzir masu tereta do deset kilograma.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala