Pet brodova NATO-a ušlo u Odesu /foto/

© REUTERS / UKRAINIAN DEFENCE MINISTRYBrodovi NATO-a tokom međunarodnih vojnih vežbi "Morski povetarac 2020" na Crnom moru
Brodovi NATO-a tokom međunarodnih vojnih vežbi Morski povetarac 2020 na Crnom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pet brodova NATO-a ušlo je u luku Odesa u okviru vojnih vežbi „Morski povetarac“ i tu će se zadržati do 28. jula, prenosi lokalni list „Dumskaja“.

„Rano jutros, istovremeno je pet NATO brodova, na čelu sa SNMG2, ušlo u luku Odesa. Prvi su se oko 7 sati (6 sati po srednjoevropskom) ukotvili rumunska korveta 'Kontradmiral Sebastijan' i bugarska korveta 'Bodri'. Do 9 sati počele su da pristižu glavne udarne snage vojnih vežbi. U luci su se privezale španska fregata (SNMG2) F101 'Alvaro de Bazan', turska gregata F243 'Jildirim' i rumunska F222 'Regina Marija'“, piše list.

U članku se navodi da su četiri broda, osim španskog, već dolazili u Odesu.

„Alvaro de Bazan“ opremljen je analogom američkog borbenog sistema za informacije i kontrolu „Idžis“. Glavno udarno oružje broda su protivbrodske rakete „Harpun“. Osim toga, poseduje 48 vertikalnih lansirnih silosa Mk 41 za različite rakete, torpeda i artiljerijsko oružje. „Bazan“ nosi jedan protivpodmornički helikopter SH-60 „Si houk“. Brodovi će ostati u Odesi do 28. jula, dodaje list.

Komandant ratne mornarice Ukrajine Aleksej Neižpapa izjavio je u ponedeljak da su na Crnom moru počele međunarodne vojne vežbe „Morski povetarac 2020“. Planirano je da u vežbama učestvuje oko dve hiljade voojnika iz devet zemalja, više od 20 brodova, kao i avioni i helikopteri. Osim Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država, u vežbama učestvuju i pripadnici vojski Bugarske, Gruzije, Norveške, Rumunije, Turske, Francuske i Španije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala