Leskovčani ljuti na Dua Lipu: Mnogi su hteli da prisvoje ajvar, ali nisu uspeli, neće ni Albanci

© AP Photo / Lee Jin-manBritanskaя pevica Dua Lipa na ceremonii nagraždeniя 2019 Mnet Asian Music Awards v Яponii
Britanskaя pevica Dua Lipa na ceremonii nagraždeniя 2019 Mnet Asian Music Awards v Яponii - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ajvar su osmislili Leskovčani, mnogi su hteli da ga prisvoje, ali nisu uspeli, pa neće ni albanska pevačica Dua Lipa, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, reagujući na pokušaj pevačice da u britanskoj emisiji srpsko nacionalno jelo proglasi albanskim.

Grad Leskovac će se pružiti svu raspoloživu podršku pravnom timu koji razmatra pokretanje postupka protiv svetske pop zvezde Dua Lipe i producenata kulinarske emisije koji su brendirani leskovački ajvar predstavili kao albanski nacionalni specijalitet, piše leskovački portal Jugmedia.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kaže da je svojatanje nečije teritorije, istorije i njegove intelektualne svojine na ovakav način nedopustivo i za svaku osudu.

Dua Lipa - Sputnik Srbija
Dua Lipa opet provocira: Za leskovački ajvar tvrdi da je albanski /video/

„A to je ono što ova pevačica konstantno radi i to je za svaku osudu. Neće se završiti na tome. Videćemo sa predstavnicima Regionalne privredne komore, predstavnicima Udruženja Leskovački Ajvar, Zavodom za zaštitu intelektualne svojine i njihovim pravni timom koji je najbolji način da se reaguje“, kazao je Cvetanović.

Prvi čovek Leskovca nije mogao da precizira da li će se od producenata emisije i pevačice tražiti izvinjenje ili neki vid odštete.

„Jedno je sigurno, a to je da su poniženi Leskovčani, vredni i marljivi ljudi koji vekovima unazad rade na fabrikama na otvorenom, koji su sami osmislili na području koje je plodno i pogodno za uzgajanje posebne vrste paprika od koje se pravi naš leskovački ajvar. Ajvar su pokušali da prisvoje i naše drage komšije Makedonci, pa čak i Slovenci, ali nikome to nije pošlo za rukom, pa neće ni ovoj pevačici. Leskovac nije deo Albanije i nikada to neće biti. Podsećam, pre tri godine slavili smo pola veka postojanja Jašunjskih manastira na svetoj zemlji Nemanjića. To je Leskovac i uvek će to biti, a Leskovčani to dobro znaju“, poručio je gradonačelnik Leskovca.

Podsećamo, pevačica Dua Lipa, poreklom sa Kosova, koja u medijima konstantno promoviše ideju „Velike Albanije“, gostujući u jednoj emisiji dala je skandalozan odgovor o omiljenoj hrani. Kada ju je voditelj pitao koji je albanski delikates koji bi svako trebalo da proba pre nego što umre, Dua se nije premišljala ni sekunde, već je odmah rekla „ajvar“, a naredni kadar u emisiji, dok ona još priča o ovom specijalitetu, bila je slika ajvara i to ona na kojoj piše – Leskovački ajvar.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala