Kupiš apartman, dobiješ pasoš: Crna Gora prodaje državljanstvo bogatima

© SputnikPasoš Crne Gore
Pasoš Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Kupovina apartmana u kondo hotelu ili hotelu koji je po mešovitom modelu poslovanja, a koji su na listi razvojnih projekata, računa se kao investicija za koju se može dobiti crnogorski pasoš po osnovu Vladinog projekta ekonomskog državljanstva.

To je potvrđeno „Vijestima“ u Agenciji za promociju investicija (MIA) koja je dostavila podatak da se na listi razvojnih projekata u oblasti turizma trenutno nalazi sedam hotela za čiju izgradnju je crnogorska Vlada dala zeleno svetlo. Od toga su četiri po principu kondo poslovanja, a tri po modelu mešovitog poslovanja

Po kondo principu poslovanja gradiće se četiri hotela u Kolašinu — i to „Kolašin Resort & Spa“, „Breza“, „Bjelasica 1450 Kolašin“ i „K16“, a po mešovitom modelu poslovanja gradiće se „Boka Place“ u Tivtu, „Kraljičina plaža“ u Miločeru i „Durmitor Hotel i Vile“ na Žabljaku.

„Crnogorsko državljanstvo prijemom se može steći ulaganjem u razvojni projekat u oblasti turizma, koji podrazumeva izgradnju hotela/mešovitog kompleksa, a samim tim i izgradnju hotela po kondo modelu poslovanja.Podnosilac zahteva za prijem u državljanstvo individualno donosi odluku u koji od projekata s liste razvojnih projekata u turizmu će uložiti svoj novac”, navode u Agenciji za promociju investicija.

Prema odluci Vlade, do crnogorskog pasoša se može doći kroz ulaganja u projekte turizma, prerađivačke industrije i poljoprivrede. Do sada, kako se navodi, nije prijavljen nijedan projekat za ulaganje u prerađivačku i poljoprivrednu industriju.

Pasoši svetskih zemalja - Sputnik Srbija
„Zlatni pasoši“ za bogate: Ko i zašto prodaje državljanstvo sa popustom

Trogodišnji program za sticanje crnogorskog državljanstva kroz ulaganje u investicije startovao je 1. januara 2019. godine i može biti dodeljeno do 2.000 pasoša.

Iz MIA su objasnili da, prema odluci o sticanju ekonomskog državljanstva, razvojnim projektom u turizmu se podrazumeva izgradnja hotela/mešovitog kompleksa u primorskom regionu i Podgorici s minimum pet zvezdica, najmanje 60 smeštajnih jedinica, minimalna investicija 15 miliona evra i minimum 80 novozaposlenih.

„Za severni i centralni region (izuzev Podgorice) s minimum četiri zvezdice, najmanje 35 smeštajnih jedinica, minimalna investicija pet miliona i minimum 25 novozaposlenih“, podsetili su u MIA.

Aplikant može steći državljanstvo ako je na eskrou račun položio 100.000 evra za razvoj manje razvijenih opština, za namenu iz Zakona o regionalnom razvoju.

Može ga steći i ako je na račun uplatio najmanje 450.000 evra za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici ili primorskom regionu, ili iznos od najmanje 250.000 evra za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u severnom ili središnjem regionu Crne Gore, osim Podgorice...

Zastave Crne Gore i EU u Podgorici - Sputnik Srbija
Rus prvi dobio crnogorski „zlatni pasoš“

Jedan od uslova je da za crnogorsko državljanstvo može aplicirati stranac koji u Crnoj Gori ili drugoj državi nije pravosnažno osuđen i za kojeg je agent za ocenu međunarodne podobnosti dao pozitivno mišljenje, uključujući dokaz o poreklu novca namenjenom za uplatu i ulaganja u skladu s Vladinom odlukom.

Država Crna Gora je od prodaje pasoša u okviru projekta ekonomskog državljanstva prihodovala do sada tri miliona evra. U budžetu, u ovoj godini je bilo projektovano 15 miliona od prodaje pasoša, a ta budžetska stavka je nula nakon rebalansa.

Ni Agencija neće o imenima

Iz Agencije nisu mogli da kažu za koju investiciju je dodeljen prvi pasoš u okviru projekta ekonomskog državljanstva.

„Izdavanje rešenja za prijem kao i izdavanje pasoša po prijemu u državljanstvo, u nadležnosti je Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore“, odgovorili su u MIA.

MUP je u okviru projekta ekonomskog državljanstva izdao 12 pasoša stranim državljanima, ali su njihova imena tajna. Taj resor se nedavno u odgovoru na pitanje „Vijesti“ ko je dobio pasoš, pozvao na Zakon o državljanstvu kojima je precizirano kome MUP može dati podatke.

Prvi pasoš je dobio državljanin Rusije, što je zvanično potvrđeno u kompaniji „Henley & Partners“, koja je jedan od tri licencirana agenta za posredovanje u ovom projektu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala