Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova: Dačić vređa dve susedne države

© AP Photo / Roman PilipeyMinistar spoljnih poslova Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom izjave šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, iz crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova navode da je Crna Gora navikla na „uobičajene jadikovke nad sudbinom kninskih Srba upravo od onih koji su im, u to vreme, takvu sudbinu i pripremili, a u čemu je sadašnji šef srpske diplomatije imao svoju ulogu“.

Dačić je za Večernje novosti rekao da „nažalost, više nije iznenađenje što se Crna Gora pridružuje jedinoj državi u Evropi koja slavi etničko čišćenje sopstvenih građana. Aktuelna vlast u Podgorici otišla je predaleko u širenju antisrpske politike, pa se posle priznavanja Kosova, pretnji da će zvati NATO da ih brani od Srbije i progona Srpske pravoslavne crkve, morbidni tulum na Kninskoj tvrđavi nameće kao prirodan tok“.

Tim povodom crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova ocenjuje da je regionalna javnost još jednom bila u prilici da svedoči Dačićevom pokušaju da komentariše svaki potez i svaku izjavu zvaničnika i institucija u zemljama regiona, ukoliko se oni ne uklapaju u njegov politički i vrednosni pogled na svet, prenosi portal CdM.

„Međutim, ovde nije reč o tome, već o predstojećim izborima u Crnoj Gori, pa je 'zgodno' na krajnje nepriličan način napasti i u jednoj rečenici vređati čak dve susedne države“, ističu u resoru Srđana Darmanovića.

Prema njihovoj oceni, rečnik koji se koristi, osim političke promašenosti, takođe je, i ne po prvi put, jedinstven doprinos antologiji diplomatskog neukusa, prenosi Tanjug.

„Jasno je da Dačić ovakvim nacionalističkim izjavama želi da se svojim dosadašnjim koalicionim partnerima i ideološkim istomišljenicima, preporuči za još jedan mandat, čime je opet srpska spoljna politika postala talac unutrašnjih previranja i političkih kalkulacija“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala