Sarkozi o Putinu: On je čovek koji drži do svoje reči

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaNikola Sarkozi i Vladimir Putin
Nikola Sarkozi i Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin dosledno drži do svoje reči, napisao je u svojim memoarima bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi.
„Lako je razgovarati sa njim. On pažljivo sluša, izuzetno je pristojan, dostupan, simpatičan, voli da se osmehne. Izuzetno je veran svojim prijateljima, kao i svojim ubeđenjima i može da promeni stav, ukoliko se u nešto uverio“, napisao je Sarkozi u knjizi uspomena „Burno vreme“.

Prema njegovim rečima, „pridobiti Putinovo poverenje je veoma važno i veoma teško, ali čim se to postigne, on postaje drugačiji sagovornik“.

Putin - čovek od reči

„Uvek održi svoju reč“, istakao je bivši predsednik Francuske, koji je više puta bio u prilici da vodi pregovore sa ruskim liderom i dodao da „Putin najviše ne voli dvostruke standarde, posebno u komunikaciji sa medijima“.

Autor knjige je objasnio da se u komunikaciji sa Putinom „ne sme ljubazno razgovarati oči u oči, a zatim kritikovati iza leđa“, kao i da neće uspeti ni pokušaj da se ruski predsednik primora na nešto. Istovremeno, kako kaže, Putin je spreman da prizna nesuglasice i ne uzima to za zlo.

© AFP 2023 / ERIC FEFERBERGArhivska fotografija: Predsednik Francuske Nikola Sarkozi i premijer Rusije Vladimir Putin u Jelisejskoj palati u Parizu 2010.
Sarkozi o Putinu: On je čovek koji drži do svoje reči - Sputnik Srbija
Arhivska fotografija: Predsednik Francuske Nikola Sarkozi i premijer Rusije Vladimir Putin u Jelisejskoj palati u Parizu 2010.

„On odlično razume da postoje crvene linije koje ne možete prekoračiti, ako se, sa svoje strane, slažete sa time da i on ima granice koje neće preći“, rekao je autor.

Bivši francuski lider smatra da Putin ne veruje praznim obećanjima i da su za njega važna samo dela, „koja on ne zaboravlja, bilo da su dobra ili loša, naročito ako veruje da izdat“.

Prvi susret sa Putinom

On se osvrnuo i na dan kada se prvi put uživo sreo sa Putinom u nemačkom Hajligendamu, gde se odvijao samit G8, rekavši da „nisu podelili“ poslednju čokoladu.

Organizatori samita služili su goste čokoladom. Sarkozi je primetio da se slatkiš dopao i njemu i ruskom kolegi. U jednom trenutku na tanjiru je ostao samo jedan komadić čokolade, ka kojem su istovremeno pošle dve ruke - Sarkozijeva i Putinova.

„Bila je smešna situacija, svi su posmatrali manevar. Ni Putin, ni ja nismo rekli ni reči. Netremice smo gledali jedan drugog, pitajući se ko će se predati. A zatim smo odjednom prasnuli u smeh i rešili da ovde ne može biti gubitnika. Na kraju smo ostavili poslednji komadić i gurnuli tanjir u stranu“, napisano je u memoarima.

Sarkozi se priseća da se ruski predsednik „mnogo smejao“ zbog toga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala