Sa koronom kao i sa gripom, maske i distanca – još godinu dana

Pratite nas
Izjava vodećeg epidemiologa SAD Entonija Faučija da virus korona neće biti iskorenjen napravila je nove talase u već uzburkanom moru prognoza o Kovidu 19. Naši epidemiolozi se slažu i smatraju da ćemo sa virusom korona živeti kao i sa gripom, kao i da će maske i fizička distanca biti potrebni bar još godinu dana.

Prema Faučijevim rečima, virus korona biće doveden pod kontrolu ove ili sledeće godine kombinacijom mera u javnom zdravstvu, nivoom globalnog imuniteta krda i dobre vakcinacije.

© AP Photo / Alex BrandonDr Entoni Fauči, vodeći epidemiolog u SAD
Sa koronom kao i sa gripom, maske i distanca – još godinu dana - Sputnik Srbija
Dr Entoni Fauči, vodeći epidemiolog u SAD

Epidemiolog koji se borio protiv variole vere dr Radmilo Petrović deli Faučijevo mišljenje:

„Kao što je slučaj sa gripom više vekova, a i sa NH1N1 s kojim živimo od 1918. do danas, vakcinišemo se svake godine. Virus se menja, mi opet vakcinišemo i tako svake godine. On verovatno misli, a dosta je u pravu, da će tako biti i sa virusom korona – da će se menjati, kao i vakcina, ali da ga istrebimo to je nemoguće“, istakao je Petrović za Sputnjik i podsetio da je variola jedina bolest koja je istrebljena vakcinacijom, za šta je bilo potrebno 180 godina.

Osim toga što prognozira vakcinisanje poput onog za grip, on dodaje da će se rizične grupe štititi i smrtnost značajno smanjiti.

Maske i distanca – još godinu dana

I epidemiolog Predrag Delić saglasan je sa američkim kolegom i smatra da bi se svako ko se ozbiljno bavi epidemiologijom složio sa Faučijem. Uzevši u obzir dosadašnja saznanja o virusu korona, on je uveren da se opakog virusa nećemo lako osloboditi.

„Ukoliko pronalazak vakcine bude išao u dobrom pravcu, bez prepreka, i ako da željene efekte, tek krajem sledeće godine ćemo možda imati boljitak. Kažem možda, jer to zavisi od više faktora, a mi moramo da budemo spremni na život sa koronom i da shvatimo da je sveprisutna i da neće tako lako iščeznuti kao što su se svi nadali“, napomenuo je Delić.

© Tanjug / JAROSLAV PAPMaske i distanca će se upotrebljavati bar još godinu dana
Sa koronom kao i sa gripom, maske i distanca – još godinu dana - Sputnik Srbija
Maske i distanca će se upotrebljavati bar još godinu dana

Prema njegovoj proceni, sve zavisi od napretka u razvijanju vakcine i lekova, ali i od potencijalnih epidemioloških pikova.

„Biće tih perioda, pikova epidemije, kada će mere biti jače, pa će biti i izvesnog popuštanja. Što se tiče maski i distance, pretpostavljam da će toga biti makar još godinu dana“, prognozira Delić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je polovinom jula da će uskoro biti potpisan protokol o saradnji sa zemljom koja je završila sa testiranjem vakcine protiv virusa korona i istakao da će se država potruditi da Srbija bude među prvih 30 zemalja u svetu koje će je dobiti.

Prema rečima direktora Svetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije Majka Rajana, početak vakcinacije ne očekuje se pre prve polovine 2021. godine.

U svetu je do sada prijavljeno više od 15 i po miliona slučajeva zaraze, a preminulo je više od 600 hiljada ljudi. Preko četiri miliona slučajeva registrovano je u SAD, gde je preminulo skoro 150 hiljada osoba. U Srbiji je prijavljeno blizu 23.000 slučajeva, a preminulo je oko 500 ljudi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala