Mitropolit Amfilohije: Sveta Sofija ostaje nerazoriva i neuništiva

© Sputnik / Radoje PantovićMitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Pratite nas
U svim hramovima Mitropolije crnogorsko primorske danas su služene liturgije povodom promene namene do sada muzeja Aja Sofija u Istanbulu u džamiju.

Kako je saopšteno na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, mitropolit Amfilohije ovim povodom služio je liturgiju u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Kako se navodi, Amfilohije je pretvaranje do sada muzeja Aja Sofija u džamiju nazvao bezumljem i istakao da Sveta Sofija ostaje nerazoriva i neuništiva.

On je, između ostalog, kazao da su podgorički saborni hram, kao i hram Svetog Save na Vračaru u Beogradu, nadahnuti Aja Sofijom i da je ona danas ponovo ugrožena i izložena pokušaju lišavanja najdubljeg smisla njenog postojanja, prenosi Tanjug.

„Pokušaj njenog ponovnog pretvaranja u džamiju je bezumlje. Ali, Sveta Sofija ostaje nerazoriva i neuništiva. Sveta Sofija je, eno je, i u Kijevu. Majka crkva svih ruskih crkava. Jer, ruski narod je, većina slovenskih naroda su kroz Svetu Sofiju primili veru u Hrista Bogočoveka kao Premudrost Božiju“, naglasio je mitropolit Amfilohije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala