Letelica za sva vremena: Zašto modernizovani helikopter Mi-26T2V nema konkurenciju

© Sputnik / DMITRY SHORKOVMi-26
Mi-26 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Modernizovani teški helikopter Mi-26T2V je napredna verzija sovjetskog helikoptera Mi-26, koji je stekao status svetskog rekordera po nosivosti. Stručnjaci smatraju da će modernizacija omogućiti da se taj jedinstveni primerak letelice koristi još nekoliko decenija i ističu da na Zapadu ne postoji slična tehnika.

Mi-26T2V, kao i prethodne verzije tog jedinstvenog ruskog helikoptera, može da preveze do 82 padobranca, a njegova nosivost je do 20 tona. Helikopter može da pređe 800 kilometara, a maksimalna brzina koju dostiže je 255 kilometara na čas.

Modernizovana verzija helikoptera prilagođena je letovima u bilo kom regionu, u složenim geografskim i klimatskim uslovima.

Posada broji pet osoba, a modernizacija je uticala pre svega na radio-elektronsku opremu.

Mi-26 - Sputnik Srbija
Najveći helikopter na svetu Mi-26 šlepovao „tupoljev“ /video/

„Helikopter Mi-26T2V opremljen je savremenim integrisanim sistemom radio-elektronske opreme NPK90-2V, koja omogućava pilotiranje danju i noću u automatskom režimu, izlazak na ranije zadatu tačku i sletanje“, saopšteno je iz holdinga „Helikopteri Rusije“.

Prema navodima Ministarstva odbrane Rusije, modernizovana letelica opremljena je sistemom odbrane „Vitebsk“ koji štiti od napada protivavionskih raketa i municije sa infracrvenim navođenjem.

Kako se navodi, reč je o veoma efikasnom sistemu odbrane – tokom ranijih testiranja nijedna raketa nije mogla pogoditi helikoptere, opremljene sistemom „Vitebsk“.

​Pored toga, helikopter je opremljen i digitalnim sistemom i multifunkcionalnim indikatorima, koji su značajno smanjili opterećenje posade. Poboljšana je i svetlosna signalizacija, navigacijski sistem, satelitska komunikacija.

„Mi-26 je kao i Mi-8, helikopter svih vremena i naroda. Zahvaljujući talentu sovjetskih konstruktora on će se još dugo koristiti u Rusiji i drugim zemljama. Još jedna modernizacija ima za cilj da osigura da ova jedinstvena letelica bude u korak sa naučno-tehničkim progresom u sferi vazduhoplovstva“, rekao je ekspert Dmitrij Djaknov.

Prema mišljenju ruskih stručnjaka, porodica ovih jedinstvenih letelica značajno prevazilazi po karakteristika zapadne i američke teške rotokoptere.

Drozdenko naglašava da se helikopter može koristiti i za gašenje požara, spasilačke operacije, evakuaciju.

„Na Zapadu ne postoji slična tehnika“, zaključuje Drozdenko.

Serijska proizvodnja modernizovanog ruskog helikoptera Mi-26T2V planirana je za 2021. godinu, rekao je generalni direktor holdinga „Helikopteri Rusije“ Andrej Boginski. Trenutno su u toku testiranja leta modernizovanog helikoptera. Trenutno se razmatra i proizvodnja arktičke modifikacije Mi-26T2V, čiji je potencijalni kupac Ministarstvo za vanredne situacije.

Projekat Mi-26T2V realizuje se u interesu Ministarstva odbrane Rusije. Vojska planira da kupi deset letelica. Vazdušno-kosmičke snage Rusije će dobiti prvu letelicu iz serijske proizvodnje 2021. godine.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala