Indonezija odlučna: Američke sankcije neće omesti kupovinu ruskih lovaca

© Sputnik / Anton Balašov / Uđi u bazu fotografijaLovac Su-35
Lovac Su-35 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvanična Džakarta ostaje pri odluci iz sporazuma potpisanog 2018. godine kojim je ugovorena kupovina ruskih lovaca Su-35, bez obzira na pretnju američkim sankcijama, izjavio je za Sputnjik ambasador Indonezije u Rusiji Muhamed Vahid Suprijadin.

„Razumemo, da su neke države zabrinute, ali mi smo nezavisna država. Imamo vojnu tehniku, kupljenu iz raznih zemalja. Možemo da je kupimo u Americi, Evropi, ali i u Rusiji. Na nama je da odlučimo“, rekao je ambasador.

Inače, ugovor iz 2018. godine o kupovini 11 ruskih lovaca Su-35 je vredan više od milijardu dolara, a prema rečima ambasadora, ugovor još uvek važi.

Podsetimo, u ranijim saopštenjima agencije „Blumberg“ je navedeno da je administracija predsednika Amerike Donalda Trampa naterala Indoneziju da se odrekne od ove transakcije.

Pored toga, portal „Difens njuz“, pozivajući se na indonežanske medije, objavio je da je na nedavnim pregovorima ministar odbrane Indonezije Prabovo Subianto predložio austrijskoj koleginici Klaudiji Taner da započnu pregovore o isporuci 15 austrijskih lovaca četvrte generacije „Jurofajter tajfun“, što je protumačeno kao udarac na dogovor Rusije i Indonezije.

Indonezija želi i ruske helikoptere Mi-17

Ministarstvo odbrane Indonezije trenutno razmatra mogućnost kupovine ruskih helikoptera Mi-17, rekao je Suprijadin.

„Oružane snage Indonezije takođe koriste 12 ruskih helikoptera Mi-17V5 i pet helikoptera Mi-35. Predlog o kupovini helikoptera Mi-17V5 trenutno je na razmatranju u Ministarstvu odbrane Indonezije“, izjavio je ambasador.

Prema njegovim rečima Džakarta i Moskva rade na ispunjavanju sporazuma iz 2019. godine o snabdevanju borbenim vozilima ruske proizvodnje.

„Tokom 2019. godine je zaključen ugovor za nabavku 43 borbena vozila za pešadiju BMP-3F i BT-3F, a vrednost tog ugovora je 175 miliona dolara“, dodao je ambasador.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala