Hapšenja i pretresi po Srbiji, učestvuje i FBI

© Foto : Igor Salinger/Aermedia.comBel 206B i AB212 iznad srca Beograda. Pored plavo - belih, MUP Srbije poseduje i letelice maskirnih boja, prilagođene podršci specijalnim jedinicama i žandarmeriji.
Bel 206B i AB212 iznad srca Beograda. Pored plavo - belih, MUP Srbije poseduje i letelice maskirnih boja, prilagođene podršci specijalnim jedinicama i žandarmeriji. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na 16 lokacija u Srbiji izvršen pretres stanova, a uhapšeno je 11 osoba.

Akcija je sprovedena u saradnji nadležnih pravosudnih organa Srbije i američkog Federalnog istražnog biroa.

Uhapšeni su državljani Srbije, Crne Gore, Australije i Filipina.

Svim uhapšenima je određeno zadržavanje, nakon čega će biti saslušani u postupku međunarodne pravne pomoći koju Srbija pruža nadležnim pravosudnim organima Sjedinjenih Američkih Država, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Za uhapšene se sumnja da su kao organizovana kriminalna grupa od 2011. godine do danas učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb-stranicama, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

Ova grupa je pronalazila investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije, gde su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca, kao i lažne potvrde o prebacivanju novca, navodi Tužilaštvo.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe su pristali da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, putem imejla ili putem video-konferencijskih veza upućivali da prebace svoje „investicije“ na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatorom ove grupe.

Nakon toga, grupa je po nalogu organizatora zatvarala ove lažne investicione platforme i nakon nekog vremena ponovo otvarala nove sa istim već razrađenim metodom rada.

Na ovaj način postoji osnovana sumnja da su organizator i pripadnici ove grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 70 miliona dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala