Zelenski zahteva dešifrovanje svake tačke Minskih sporazuma, Rusija mu nudi pomoć

© AP Photo / Charles PlatiauPredsenik Ukrajine Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije nakon samita "normandijske četvorke" u Parizu
Predsenik Ukrajine Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije nakon samita normandijske četvorke u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajina insistira na detaljnom dešifrovanju svake tačke Minskih sporazuma, kako bi shvatila koja se od njih može ispuniti, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski za vreme posete Stanici Luganskoj sa švajcarskom predsednicom Simonetom Somarugom.
„Želimo da dešifrujemo svaku tačku ‘Minska’, tada ćemo znati ili ćemo videti da li smo u stanju da ispunimo to ili ne, na koji način ćemo to učiniti i ko je odgovoran. Želimo detalje. U sitnicama će i biti odgovori na sva pitanja“, rekao je šef Ukrajine.

Ukrajinski lider je takođe rekao da se u kabinetu predsednika i tokom pregovora Kontakt grupe u Minsku diskutuje i o detaljima o poštovanju primirja, kao i o drugim tačkama.

Pomoć Rusije

Komentarišući izjavu Zelenskog, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila je da je Ministarstvo spremno da pomogne predsedniku Ukrajine da dešifruje tekst Minskih sporazuma.

„Smatram da kada čovek prizna da ne razume šta piše u ugovoru, možemo, kao prvo, samo da saosećamo, i kao drugo, da mu zahvalimo na iskrenosti. Sada postaje jasno zašto poslednjih godina sve to stoji u mestu. On jednostavno nije shvatao šta je tamo napisano. Složićete se – ovo je već rezultat i to ne mali“, rekla je Zaharova ironično.

Ona je dodala da je Ministarstvo, u principu, spremno i da će moći da pomogne predsedniku Ukrajine u ovom složenom pitanju i dešifruje ono što piše u Minskim sporazumima, koje je potpisao drugi predsednik Ukrajine.

Zaharova je objasnila da Minski sporazumi nisu samo sporazum, nisu samo istorijski dokument koji je „rezultat višečasovnog maratona“, koji je prošao kroz Savet bezbednosti UN i koji je priznat na međunarodnom nivou, već je pitanje života ljudi.

„Pitanje je što ljudi već dugi niz godina čekaju da Kijev konačno počne sa sprovođenjem onoga što je potpisao. A onda odjednom, ispada, da je potrebno dešifrovanje“, dodala je portparolka. Ona je takođe podsetila da je ovaj dokument preveden na jezike svih potpisnica.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala