Turska traži gas i naftu u Sredozemnom moru, Atina uputila ratne brodove

Pratite nas
Ratni brodovi grčke mornarice upućeni su u južni deo Egejskog mora i stavljeni u stanje pripravnosti, jer je Turska u Sredozemnom moru započela bušenja u cilju pronalaženja nafte i prirodnog gasa, prenosi N-TV.

Zvanična Atina tražila je da Turska momentalno prekine sa „nelegalnim aktivnostima“ i upozorila na opasnost od dalje eskalacije napetosti između dve zemlje.

„Jedinice Ratne mornarice juče su počele operaciju na jugu i jugoistoku Egejskog mora“, navodi se u saopštenju grčke pomorske komande.

Televizija N-TV ističe da je Atina pre nekoliko dana izrazila protest zbog toga što je Turska započela istraživačke aktivnosti južno od grčkog ostrva Kastelorizo.

„Mi zahtevamo da Turska odmah prekine sa nelegalnim aktivnostima kojima krši naša suverena prava i podriva mir i stabilnost u regionu“, poručilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova.

Otkako su u istočnom delu Sredozemnog mora pronađena bogata nalazišta prirodnog gasa, u regionu ne popuštaju rasprave o pravima na ispitivanja i bušenja.

Turska namerava da stvori uslove za proširivanje svog uticaja u Sredozemnom moru, zbog čega je i sklopila sporni sporazum sa vladom u Tripoliju, navodi N-TV.

Grčka i EU smatraju da su aktivnosti Turske nelegalne.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala