Kako je Merkelova u poslednjem minutu sprečila rat između Grčke i Turske

© AP Photo / Lefteris PitarakisBrod grčke ratne mornarice u Egejskom moru
Brod grčke ratne mornarice u Egejskom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Između Grčke i Turske došlo je do sukoba u Sredozemnom moru oko malog ostrva Megisti (na grčkom Kastelorizo), a telefonski poziv nemačke kancelarke Angele Merkel sprečio je rat bukvalno u poslednjem minutu, piše nemački list „Bild“.

List navodi da su razlog sukoba probna bušenja u potrazi za naftom i gasom koja Turska sprovodi u neposrednoj blizini grčkih ostrva i to u zoni koju Grčka smatra svojom isključivom ekonomskom zonom.

Reč je o morskom području 200 nautičkih milja oko ovog ostrva.

Najtiražniji nemački dnevni list saznaje i da je zbog toga u utorak predveče 18 turskih ratnih brodova bilo na putu ka ostrvu Megisti.

„Bild“ navodi i da je Grčka svoju armiju stavila u stanje pune borbene gotovosti, ali onda se uključila nemačka kancelarka Angela Merkel.

Prvo se telefonom čula sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a potom i sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom. Rezultat: Turska je povukla svojih 16 ratnih brodova, ali je dva ipak ostavila u blizini ostrva, no to je ipak izazvalo olakšanje na obe strane Egejskog mora, naglasio je „Bild“.

Berlinski „Tagesšpigel“, međutim, piše da je malo verovatno da će doći do zaokreta u sporu oko prirodnih resursa.

List objašnjava da obe strane smatraju da su u pravu i da pritom pozivaju na različite konvencije i odredbe u okviru pomorskog prava.

Dve države bi morale da uvide da je neophodna jasna presuda treće nezavisne strane i trebalo bi pod hitno da se obrate Međunarodnom sudu ili Međunarodnom arbitražnom sudu.

Merkelova, EU i NATO morali bi da ubede u to svoje članove i partnere Tursku i Grčku, u suprotnom preti vojni sukob koji je sada samo odložen, strahuje komentator dnevnika „Tagesšpigel“.

I „Frankfurter algemajne cajtung“ komentariše sukob između Grčke i Turske u istočnom delu Sredozemnog mora i takođe naglašava da je Angeli Merkel u poslednjem trenutku pošlo za rukom da Atinu i Ankaru skrene sa kursa vojne konfrontacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala