Stejt department o napadu na ruske novinare: SAD istražuju takve incidente

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države istražuju incidente u vezi sa napadima na novinare, izjavio je za Sputnjik portparol američkog Stejt departmenta, odgovarajući na molbu da prokomentariše napad policije na novinare „Prvog kanala“ u Portlandu.
„Sjedinjene Američke Države posvećene su zaštiti bezbednosti zaposlenih u medijima i baviće se istragom i tražiti da se snosi odgovornost kada neko, uključujući zvanična lica bezbednosnih organa, bude osnovano optužen za kršenje zakona“, rekao je portparol.

On je istakao da Amerika osuđuje pretnje, pritisak i nasilje protiv novinara, kako u svojoj zemlji, tako i u celom svetu.

„Niko od zaposlenih u medijima ne bi trebalo da bude ugrožen ili da ga bilo ko, iz bilo kog razloga fizički napada samo zato što obavlja svoj posao“, izjavio je portparol Stejt departmenta.

Napad na ruske novinare

Ranije je američka policija napala u Portlandu ekipu ruske TV stanice „Prvi kanal“ koja je tokom noći izveštavala sa protesta u tom gradu. Ekipa je snimala reportažu o neredima u kojima su učesnici opkolili lokalni sud. U zgradi su bile smeštene snage savezne policije, dovedene u grad uprkos nezadovoljstvu lokalnih vlasti. Oboje napadnutih novinara nosili su novinarske akreditacije.

S tim u vezi, ambasada Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama uputila je protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova zbog postupaka policije protiv ekipe „Prvog kanala“.

Reagovala je i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, rekavši da napad američke policije na ruske novinare u Portlandu nije prvi takav slučaj i pozvala nadležne organe u SAD da obezbede odgovarajući odnos prema medijima u skladu sa međunarodnim obavezama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala