Bliski susret iznad Crnog mora: Ruski lovac presreo američkog „Posejdona“

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaAvion Su-27
Avion Su-27 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki izviđački avion P-8A „Posejdon“ približio se granicama Rusije iznad Crnog mora, zbog čega je podignut lovac Su-27 kako bi ga presreo, saopštio je Nacionalni centar za upravljanje odbranom Ruske Federacije.
„Ruska sredstva za kontrolu vazdušnog prostora iznad neutralnih voda Crnog mora otkrila su 23. jula vazdušnu metu koja se približavala državnoj granici Rusije. U cilju presretanja mete, u vazduh je podignut lovac Su-27 koji pripada dežurnim snagama protivvazduhoplovne odbrane Južnog vojnog okruga“, navedeno je u saopštenju.

Posada ruskog lovca priblizila se vazdušnom objektu vodeći računa o bezbednom rastojanju i identifikovala ga kao američki izviđački avion P-8A „Posejdon“.

Centar je saopštio da se ruski lovac vration na bazni aerodrom nakon što se američki izviđački avion okrenuo od ruske državne granice.

U saopštenju se ističe da se ceo let ruskog aviona Su-27 odvijao strogo u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora, kao i da narušavanje granice Rusije nije dopušteno.

Ranije je Nacionalni centar za rukovođenje odbranom RF saopštio da su izviđački avioni oružanih snaga Norveške i Amerike nadletali 14. jula Barencovo i Crno more i da su ih presreli ruski lovci.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala