Rusija o optužbama SAD: Zaslepljene su ambicijama hegemona

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije u Moskvi
Zgrada Državne dume Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Komiteta ruske Državne dume za međunarodne odnose Leonid Slucki nazvao je neosnovanom optužbu SAD da je Rusija navodno odgovorna za pogoršanje rusko-američkih odnosa, istakavši da je Amerika „zaslepljena ambicijama hegemona, da preferira da čuje samo sebe“, kao i da belo naziva — crnim.
„Optužbe američkog Stejt departmenta na račun Moskve da je odgovorna za pogoršanje rusko-američkih odnosa su u potpunosti neosnovane. Upravo su na inicijativu američke strane zamrznuti kontakti, između ostalog, na međuparlamentarnom nivou. Postoji konstantan priliv fejk informacija, izvrtanje činjenica o ulozi Rusije u međunarodnim pitanjim, kao i beskrajna demonizacija naše zemlje u informacionom prostoru“, rekao je Slucki novinarima.

Prema njegovim rečima, rusofobija je postala dobitna karta u unutarpolitičkoj borbi u samoj Americi. On je istakao da reći u takvoj situaciji da je Moskva učinila gotovo nemogućim osiguranje napretka u odnosima s Vašingtonom znači „jednostavno nazvati belo - crnim“.

Slucki je dodao da je Rusija zainteresovana za normalan i konstruktivan dijalog sa američkom stranom zasnovan na obostranom poštovanju i paritetu.

„Dve najveće nuklearne sile na planeti jednostavno ne mogu da imaju odnose na tako niskom nivou. Ali, na veliku žalost, Vašington je kao i ranije zaslepljen ambicijama hegemona i radije čuje samo sebe“, zaključio je on.

Ranije je zamenik američkog državnog sekretara Stiven Bigan izjavio da spoljna politika koju vodi Rusija onemogućava postizanje napretka u odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini, gde se 2014. dogodio državni prevrat, i zbog Krima koji je nakon referenduma ušao u sastav Rusije. Zapadne zemlje optužile su Rusiju za mešanje u unutrašnja pitanja Ukrajine i uvele joj sankcije.

Moskva je usvojila recipročne mere, više puta demantovala optužbe i izjavljivala da je kontraproduktivno da se sa njom razgovara jezikom sankcija. U poslednje vreme na Zapadu se sve više čuju mišljenja da je potrebno ukinuti sankcije Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala