Putin i Tramp razgovarali o strateškoj stabilnosti i kontroli naoružanja

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, rukuju se nakon zajedničke konferencije za medije u Helsinkiju
Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, rukuju se nakon zajedničke konferencije za medije u Helsinkiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa američkim predsednikom Donaldom Trampom o strateškoj stabilnosti i kontroli naoružanja, saopštila je pres-služba Kremlja.
„Posebno su razmatrana pitanja strateške stabilnosti i kontrole naoružanja, uzimajući u obzir posebnu odgovornost Rusije i Sjedinjenih Američkih Država za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti“, navodi se u saopštenju i dodaje da je u tom kontekstu ponovljen značaj bilateralnih konsultacija o tim pitanjima, uključujući o Sporazumu o smanjenju i ograničavanju strateškog ofanzivnog oružja.

„Takođe je istaknuta ruska inicijativa o održavanju samita stalnih zemalja članica Saveta bezbednosti UN o širokom spektru međunarodnih bezbednosnih pitanja“, dodaje se u saopštenju.

Predsednici su izrazili obostrano raspoloženje za razvoj rusko-američke trgovinske i ekonomske saradnje.

Osim toga, dvojica predsednika dotakli su se teme iranskog nuklearnog programa.

„Obe strane naglasile su potrebu za kolektivnim naporima za održavanje regionalne stabilnosti i globalnog režima nuklearnog neširenja“, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su se Putin i Tramp dogovorili o nastavku kontakata na različitim nivoima.

„Lideri Rusije i Sjedinjenih Američkih Država razmenili su čestitke povodom 45. godišnjice orbitalnog leta u okviru zajedničkog programa ‘Sojuz-Apolon’. Dogovoreno je da se kontakti nastave na različitim nivoima. Razgovor je bio konstruktivan i sadržajan“, zaključuje se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala