Pronađen ukradeni rimski spomenik iz Vinče, lopovi privedeni

© Foto : Narodni muzejSpomenik otkriven na deponiji u Vinči
Spomenik otkriven na deponiji u Vinči - Sputnik Srbija
Pratite nas
Policija je pronašla rimski nadgrobni spomenik star 19 vekova koji se nalazio u Vinči, a koji je ukraden samo 24 sata nakon što je otkriven. Lopovi su privedeni.

Kamen je pronađen u Begaljici, u Šiblju, nedaleko od manastira Rajinovac.

Ovaj nadgrobni spomenik teži pola tone, a njegova težina nije omela lopove da ga ukradu, prenose Novosti.

Ukradena stela iz 2. veka ima odlično očuvan natpis na latinskom koji govori o uglednom Rimljaninu koji je pod njom počivao, što je čini izuzetno vrednom. Međutim, ona je i putokaz koji nedvosmisleno govori da je taj bogati i ugledni rimski građanin živeo u blizini, u vili od koje je sigurno ostalo nešto vredno istraživanja.

© Foto : Narodni muzejUkradeni rimski spomenik
Pronađen ukradeni rimski spomenik iz Vinče, lopovi privedeni - Sputnik Srbija
Ukradeni rimski spomenik

Obično su takvi ljudi, kao i danas, živeli u komšiluku sličnog socijalnog i materijalnog statusa, pa se može očekivati da se ispod deponije i oko nje nalazi još luksuznih rimskih vila.

Ovakvi epigrafski spomenici (kameni spomenik sa uklesanim tekstom na latinskom jeziku) izuzetno su retki u svetu i oni ne idu na zvanične aukcije već se prodaju ispod ruke. Otuda se ne zna precizna cifra, ali se procenjuje da je izuzetno visoka – i po nekoliko stotina hiljada evra. Pronađeni pa ukradeni spomenik na teritoriji Srbije, prema prvim procenama, jedinstven je u svetu zbog svega što na sebi ima: od sačuvanih stopala do latinskog natpisa u 15 redova. Otuda njegova, uslovno rečeno, materijalna vrednost prevazilazi sve dosadašnje cifre.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala