Pompeo „saopštio svetu“ o 50 godina „sovjetske okupacije“ baltičkih zemalja /video/

© AP Photo / Mandel NganMajk Pompeo
Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Majk Pompeo objavio je video-obraćanje u kojem je govorio o „pola veka sovjetske okupacije“ baltičkih država.
„Sovjetski Savez je 1940. godine nasilno i ilegalno anektirao Estoniju, Letoniju i Litvaniju. Tokom pet decenija sovjetske okupacije, Sjedinjene Američke Države su ostale verne priznavanju suvereniteta baltičkih zemalja i branile njihovu slobodu“, istaknuto je u saopštenju, koje je Pompeo objavio na svom Tviter nalogu.

​Diplomata je u svom obraćanju događaje iz 1991. godine nazvao „oslobođenjem“ baltičkih država.

„Naše prijateljstvo sa tri baltičke zemlje je samo produbljeno od njihovog oslobođenja 1991. godine, zahvaljujući našim zajedničkim demokratskim vrednostima i NATO paktu“, rekao je Pompeo.

Ranije su Ministarstva spoljnih poslova SAD i baltičkih zemalja sačinila zajedničko saopštenje u kojem se Rusija optužuje da pokušava da preokrene istorijske činjenice koje se tiču, kako se navodi, „okupacije i aneksije Estonije, Letonije i Litvanije“ od strane SSSR 1940. godine.

Tim povodom reagovala je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, rekavši da su optužbe protiv Rusije za navodno revidiranje istorije neumesne, cinične i nemoralne.

Rukovodstvo Rusije je više puta saopštavalo da ni o kakvoj okupaciji baltičkih zemalja 1940. godine ne može biti ni govora. Sovjetska vojska ušla na teritoriju Litvanije, Estonije i Letonije uz punu saglasnost tadašnjih vlasti.

Dokaz toga su paktovi i ugovori o međusobnoj pomoći potpisani između SSSR-a i baltičkih republika, kao i dogovor komande Crvene armije i sovjetske Vojno-pomorske flote sa komandama oružanih snaga Estonije i Letonije i Vladom Litvanije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala