„Ovo je novi trenutak“: Priština promašila temu — odbija pregovore o ekonomiji

© Foto : Kancelarija za KiMMarko Đurić direktor Kancelarije za Kosvao i Metohiju pred razvovore sa Prištinom u Briselu
Marko Đurić direktor Kancelarije za Kosvao i Metohiju pred razvovore sa Prištinom u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Delegacije Beograda i Prištine danas su u Briselu nastavile tehnički dijalog uz posredovanje Evropske unije. Šef naše delegacije i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić za Sputnjik je najavio da se sastanci nastavljaju u petak u 10 sati.

„Nastavljamo razgovore o ekonomskoj saradnji, iako prištinska delegacija neće da se odazove na poziv EU za razgovore o toj temi. Mi ćemo doći i razgovarati sa EK o finansijskoj pomoći našem regionu“, rekao je Đurić za Sputnjik.

Koordinator za dijalog Skender Hiseni, koga je imenovala Priština, posle sastanka je rekao medijima da je ovo novi trenutak:

„Govorim o jednom zaključenju (završetku). Ovo je ekstremno politički proces. Nema tu ničeg tehničkog. I jednog dana, kada se dogovore svi elementi sveobuhvatnog dogovora, biće jasno da se radi o elementima jednog sporazuma kojem se sve ostalo podređuje“, izjavio je Hiseni na kraju sastanka.

Miroslav Lajčak, posrednik EU u pregovorima, prvo je jutros razgovarao sa srpskom, pa sa kosovskom delegacijom, a sve je završeno trojnim sastankom.

Đurić je zahtevao od EU da uloži napore kako bi se svi podsetili da se danas navršava 21 godina od stradanja srpskih žetelaca u selu Staro Gracko, ali i na druge zločine koji su počinjeni nad Srbima civilima nakon dolaska međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica je moralno odgovorna, jer je dozvolila da zločini koji su se desili pred njenim očima, budu zataškani i prepušteni zaboravu, jer se trajan mir na Kosovu i Metohiji ne može graditi na negaciji zločina i potrebe da krivci budu kažnjeni.

U srpskoj delegaciji su, pored direktora Kancelarije za KiM, bili i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović, republički komesar za izbeglice i raseljena lica Vladimir Cucić i direktor Kancelarije za koordinacione poslove u pregovorima sa Prištinom Dragan Vladisavljev.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala