Narod traži ostavku bugarskog premijera, a on smenjuje ministre

© AP Photo / Olivier MatthysBojko Borisov u Briselu: Potez koji je sve iznenadio
Bojko Borisov u Briselu: Potez koji je sve iznenadio - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Bugarske Bojko Borisov ne sluša mišljenje demonstranata i pokušava da ostane na vlasti po svaku cenu, smatra liderka Bugarske socijalističke partije Kornelija Ninova.

 

Danas je objavljena informacija o smeni pet ministara – finansija (Vladislava Goranova), ekonomije (Emila Karanikolova), inostranih poslova (Mladena Marinova), turizma (Angeline Angelkove) i zdravlja (Kirila Anantjeva). Anantjev će pritom preći na funkciju ministra finansija.

„Vlada ne čuje narod koji protestuje. Oni traže ostavku Bojka Borisova, a on spasava sebe tako što smenjuje ministre na veoma zbunjujući način. Pre samo nekoliko dana, kako je sam rekao, Borisov je tražio ostavke Goranova, Marinova i Karanikolova zbog njihovih veza sa Pokretom za prava i slobodu, strankom koja zastupa interese turske manjine u Bugarskoj. Danas nas premijer ubeđuje da on to radi zbog upotrebe sile policije, problema u komisiji koja se bavi institucijama za igre na sreću i zbog bonusa, koji su se delili u ministarstvu ekonomije. Nikolina Angelkova je bila oslobođena bez ikakvih motiva. Barem ih mi nismo čuli“, izjavila je Ninova.

Premijer je izjavio da planira da završi svoj mandat, koji mu ističe na proleće 2021. godine.

„Posle završetka mandata ja ću voditi partiju i organizovati njen rad, jer nas sada napada svako ko hoće“, izjavio je Borisov.

Borisov je ranije saopštio da iz vlade odlazi četvoro ministara – ministri finansija, ekonomije, unutrašnjih poslova i turizma. Predložio je kandidate za upražnjena ministarska mesta, javila je bugarska televizija. 

Za to vreme, u Sofiji se nastavljaju protesti koji su počeli 9. jula u znak podrške predsedniku Rumenu Radevu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala