Mediji: Kina ima u arsenalu veliki broj kontramera za SAD – na udaru ambasada u Hongkongu?

© AP Photo / Andy WongKina SAD
Kina SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kineske vlasti bi mogle zahtevati od Vašingtona da smanji broj diplomatskih predstavnika i tehničkih stručnjaka u Hongkongu kao odgovor na zatvaranje kineskog Generalnog konzulata u Hjustonu, saopštio je glavni urednik kineskog lista „Global Tajms“ Hu Siđin.

 

„Kina zapravo ima veliki broj kontramera u svom arsenalu. Na primer, kada na red dođe Generalni konzulat SAD u Hongkongu i Makau, čak i ako ga ne zatvore, broj predstavnika će smanjiti više nego za polovinu i ostaviće samo nekoliko stotina ljudi“, navodi se u saopštenju Hu Siđina.

On je takođe dodao da Kina ima pet Generalnih konzulata na teritoriji SAD, a Amerika u Kini ima šest, pritom, „diplomatsko predstavništvo u Hongkongu broji najmanje hiljadu zaposlenih“.

„Zašto je potrebno toliko ljudi? Očigledno je to obaveštajni centar“, konstatovao je glavni urednik.

On je takođe podsetio da Kina može zatvoriti američku ambasadu u Vuhanu, ali, kako je rekao, to neće biti dovoljno, jer se Vašington već pripremio da napusti taj grad.

Kina traži dokaze

Generalni konzul Kine u Hjustonu Caj Vej rekao je da SAD moraju pružiti dokaze da je diplomatsko predstavništvo Kine u tom gradu narušilo neka pravila.

„Znam da se kod vas, Amerikanaca, to zove vladavina zakona i osoba se smatra da nevinom sve dok se ne dokaže krivica. Ako vi kažete da smo mi nešto prekršili, onda nam pružite dokaze. U suprotnom, mi smo nevini sve dok ne dokažete krivicu“, rekao je kineski konzul za „Ej-Bi-Si 13 Hjuston“.

On je takođe apelovao na američku stranu da provere činjenice.

„Ako sto puta izgovorite laž, neće zbog toga postati istina“, rekao je diplomata i istakao da nikada nije pretpostavljao da će se „tako ponašati“ prema kineskim diplomatama, koji su došli da uspostave prijateljske odnose i međusobno razumevanje.

Ranije je zvanična predstavnica Stejt departmenta Morgan Ortagus saopštila da je Vašington naložio da se zatvori Generalni konzulat Kine u Hjustonu kako bi osigurao zaštitu intelektualne svojine i lične informacije Amerikanaca.

Agencija Asošijejted pres saopštila je da je Vašington doneo odluku da ne produžava rad ambasade SAD u Vuhanu, kako bi preduhitrili moguće recipročne mere Kine. Rad ambasade u Vuhanu je obustavljen u januaru ove godine zbog širenja virusa korona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala