„Glup predlog“ da Rusija obustavi testiranje nuklearnog oružja

© Flickr / International Campaign to Abolish Nuclear WeaponsTestiranje nuklearnog oružja u Enevetaku 1952. godine
Testiranje nuklearnog oružja u Enevetaku 1952. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Reagujući na poziv specijalnog izaslanika američkog predsednika za kontrolu nad naoružanjem Maršala Bilingslija o tome da Rusija treba da prestane da proizvodi i uvodi u upotrebu najnovije vrste raketa na nuklearni pogon, ruski eksperti kažu da je „glup predlog“ da Rusija obustavi testiranje različitog oružja zbog činjenice da se SAD boje Rusije.

Moskva neće odustati od razvijanja takvih raketa na zahtev Vašingtona, a posebno u situaciji kada se odnosi dve sile pogoršavaju i kada se američka administracija povlači iz svih dogovora o kontroli naoružanja, uključujući i nuklearne.

Testiranje raketa plaši Amerikance

SAD daleko zaostaju za Rusijom u oblasti raketnih tehnologija. Zato se Amerikanci plaše i zastrašuje ih pomisao da je Rusija ispred njih. Oni će još više zaostajati i tada više neće moći da diktiraju uslove“, kaže za Sputnjik vojni ekspert Oleg Glazunov.

Prošle godine su se SAD jednostrano povukle iz Dogovora o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa, optužujući Rusiju da ga krši. Moskva je odbacile te optužbe i pozvala Vašington na dijalog, ali američka strana nije na to pristala.

Pored toga, Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3), koji je potpisan 2010. godine, predstavlja jedini preostali dogovor o ograničavanju naoružanja između Rusije i SAD. Taj Sporazum ističe u februaru 2021. godine i za sada Vašington nije obelodanio da li namerava da ga produži, ali čini se da to nema u planu i da samo pronalazi izgovore da se i taj ugovor sruši.

Rusko nuklearno oružje čuva svet od velikog rata

Glazunov kaže da jednostrani zahtevi o obustavljanju proizvodnje i neuvođenju u upotrebu najnovije vrste raketa na nuklearni pogon neće dovesti ni do čega. Drugim rečima, smatra ekspert, ako SAD žele da Rusija od nečega odustane, oni sami moraju da prave ustupke.

Glazunov je siguran da u trenutnoj situaciji samo rusko nuklearno oružje čuva svet od globalnog rata.

„Šta nude u zamenu? Ništa. U tom slučaju, i Amerikanci treba da prestanu da testiraju svoje najnovije tehnologije. Zvuči nekako apsurdno i nerazumljivo: na kojoj osnovi bi Rusija trebalo da prestane sa testiranjem?! Naprotiv, smatram da mi treba da radimo na tome da povećamo svoju odbrambenu sposobnost, da stvaramo što snažniju armiju, koja će biti opremljena savremenim oružjem. Nećemo nikoga da napadamo, naša zemlja se zalaže za mir, dok su SAD pokrenule nekoliko velikih ratova na Bliskom istoku, koje još uvek ne mogu da zaustave“, zaključio je ruski vojni ekspert.

Pentagon je priznao da zaostaje za Rusijom i Kinom u proizvodnji hipersoničnog oružja, a posebno za Rusijom, koja već poseduje hipersonično oružje kakvo trenutno nema nijedna druga zemlja na svetu. Ruski eksperti smatraju da takvom retorikom SAD pokušavaju da ubede javnost da su one zbog toga navodno prisiljene da poboljšaju svoj nuklearni arsenal, kako bi obuzdale, zapravo nepostojeću, agresiju Kine i Rusije i njihov razvoj na polju hipersoničnog oružja.

Stručnjaci procenjuju da SAD zaostaju za Rusijom na polju proizvodnje hipersoničnog oružja na oko pet godina.

Bilingsliji je još početkom jula nazvao „užasnim“ ruske projekte raketa „Burevesnik“ i „Posejdon“, a u maju je izjavio da Rusija treba da prekine pet novih programa: „Kindžal“, „Sarmat“, „Avangard“, sistem „Posejdon“ i "Burevesnik".

Ruski senator Aleksej Puškov reagujući na Bilingslija, koji je uporedio ruske rakete na nuklearni pogon sa „letećim Černobiljem“, ironično je rekao da najnovije američke nuklearne rakete nisu „anđeli s neba“, već upravo oružje „Sudnjeg dana“. Prema njegovom mišljenju, Vašington treba da se fokusira na nove mehanizme za kontrolu nuklearnog naoružanja, a ne da govori Moskvi „na čemu da radi ili da ne radi“.

Amerika se naoružava hipersoničnim oružjem

Zanimljiva je i Bilingslijeva izjava da SAD ne planiraju da proizvode nuklearno hipersonično oružje, dok se razvoj hipersoničnog oružja u Americi istovremeno odvija u više pravaca. Pentagon, recimo, radi na stvaranju rakete koju je američki predsednik Donald Tramp nazvao „superraketom“, ističući da će ona biti 17 puta brža od svih kojima raspolažu i Rusija i Kina.

Prema rečima neimenovanog predstavnika Pentagona, prvi test ove rakete sproveden je još u martu ove godine, a kako je rekao, raketa je letela brzinom 17 puta većom od zvuka.

Američki razvoj hipersoničnog oružja prvenstveno je usmeren protiv Rusije, koja već ima takvo oružje, ali i Kine koja nije obelodanila svoje mogućnosti.

Vojni eksperti navode da SAD već modernizuju svoj nuklearni štit kršeći sporazum START-3 i planiraju da opreme strateške bombardere B-1B hipersoničnim krstarećim raketama s nuklearnim bojevim glavama AGM-183A. Zapravo, pretpostavlja se da Amerikanci planiraju da opreme hipersonične rakete nuklearnim bojevim glavama, ali ubeđuju u suprotno da bi „sakrili svoje agresivne namere“.

Osvrćući se na Bilingslijevu izjavu da hipersonično oružje izjednačava mogućnosti SAD s Kinom i Rusijom, posebno na Pacifiku, analitičari kažu da SAD žele da se istovremeno bore protiv Rusije i Kine, ali da njihova vojna moć nije dovoljna da sprovedu dve kampanje odjednom, pa u azijsko-pacifičkoj regiji sada pokušavaju da povećaju svoju listu saveznika, prevlačeći Indiju i Vijetnam na svoju stranu, dok s druge strane, ucenama mobilišu Evropu protiv Rusije.

Ono što je za Vašington najstrašniji scenario, jeste zbližavanje Rusije i Kine koje se događa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala