Član ekspertskog tima SPC: Vlada Crne spremila manipulaciju kako bi otela svu imovinu Mitropolije

© Sputnik / Nebojša PopovićSveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske na putu ka zgradi Skupštine
Sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske na putu ka zgradi Skupštine  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Advokat Velibor Marović, jedan od članova ekspertskog tima Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), ocenio je u obraćanju javnosti da je ponuda Vlade Crne Gore za pregovore sa SPC bila „jedna vrsta političke manipulacije pod izgovorom ponuđenih ustupaka“.

Marković tvrdi da je namera crnogorske Vlade od početka bila da se MPC kroz svoju „novu registraciju“ tretira kao crkva bez pravnog kontinuiteta sa onom koja je na prostoru Crne Gore postojala do tog momenta, čime bi se i imovina stečena od 1. decembra 1918. godine do dana registracije mogla tretirati kao „ničije stvari“, čiji bi vlasnik po tom osnovu postala država.

Takođe, s obzirom da Vlada u Podgorici tvrdi da je od 1. decembra 1918. godine na teritoriji Crne Gore bila druga, „okupatorska“ crkva, koja je kao takva ipak sticala imovinu, Marković upozorava da se država onda dosetila da traži drugi modus za zauzimanje i te imovine, a to je putem prekidanja pravnog kontinuiteta Mitropolije crnogorsko-primorske sa periodom pre njene registracije.

„Na osnovu izjava predsednika Vlade Crne Gore gospodina Duška Markovića i potpredsednika Vlade i ministra pravde gospodina Zorana Pažina, moglo bi se zaključiti da je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj od strane vlade ponuđeno više ustupaka koji bi doveli do izmena i dopuna Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, ali da ih Mitropolija iz nepoznatih ili nejasnih razloga nije prihvatila, što je dovelo do situacije da pregovori do daljeg budu obustavljeni. Stoga, ovom objavom informišem javnost da je stvarno stanje stvari drugačije“, istakao je advokat Velibor Marković, čije celo saopštenje možete pročitati OVDE .

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala