Amerika i Britanije optužile Rusiju za ispitivanje protivsatelitskog oružja u svemiru

© Foto : Roscosmos / Ivan VagnerOdvajanje teretnog svemirskog broda "Cignus" od Međunarodne svemirske stanice
Odvajanje teretnog svemirskog broda Cignus od Međunarodne svemirske stanice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka svemirska komanda optužila je Rusiju da je u julu sprovela testiranje protivsatelitskog oružja, navodi se u zvaničnoj izjavi komande.
„Svemirska komanda Sjedinjenih Američkih Država ima dokaze da je Rusija sprovela nerazorna ispitivanja svemirskog protivsatelitskog oružja“, navodi se u saopštenju.

Prema američkim podacima, 15. jula se od satelita „Kosmos 2543“ odvojio drugi objekat koji je u katalogu Američke svemirske komande označen pod brojem 45915.

Na specijalizovanom sajtu space-track.org američkog ratnog vazduhoplovstva na kojem se objavljuju otvorene informacije, objektu 45915 posvećuje se posebna pažnja. Informacija da 18. eskadrila svemirske kontrole američkog ratnog vazduhoplovstva prati objekat u orbiti objavljena je na vrhu stranice. Tamo se takođe mogu dobiti podaci o njegovoj lokaciji.

Prema navodima američke vojske, objekat je lansiran zajedno sa drugim ruskim satelitom. Napominje se da ove probe liče na situaciju iz 2017. godine i ne liče na ispitivanja satelita-inspektora.

Optužbe i poziv Britanije na saradnju

Optužbama se nešto kasnije pridružila i Velika Britanija.

„Zabrinuti smo zbog načina na koji je Rusija testirala jedan od svojih satelita, lansirajući projektil sa karakteristikama oružja“, izjavio je direktor britanske svemirske uprave Harvi Smit.

​U saopštenju se navodi da radnje poput ove „ugrožavaju mirnu upotrebu svemira“.

On je, takođe, pozvao Rusiju da sarađuje sa Velikom Britanijom i drugim partnerima u ime obezbeđivanja odgovornog ponašanja u svemiru.

Ministarstvo odbrane Rusije zaista je 15. jula saopštilo o ispitivanju najnovijeg malog satelita-inspektora uz pomoć kojeg je iz neposredne blizine posmatrana druga ruska letelica. Američka vojska podseća na situaciju iz juna 2017. godine kada je Rusija lansirala satelit-platformu „Kosmos 2519“, od koga se u avgustu odvojila mala svemirska letelica. U katalogu američkog ratnog vazduhoplovstva drugi satelit je nazvan „Kosmos 2521“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala