Tri scenarija za Švedsku: U najgorem umreće još 5.800, po srednjem 3.200, a u najboljem slučaju 200

Pratite nas
Švedska, koja je kritikovana zbog liberalnog pristupa pandemiji, u ovom trenutku ima jednu od najcrnjih statistika kada je reč o broju preminulih od posledica virusa korona u odnosu na broj stanovnika.

U utorak je švedska agencija za zdravstvo iznela u javnost da postoje tri scenarija širenja virusa, odnosno procene broja preminulih. Prema jednom od ta tri scenarija u Švedskoj će od kovida 19 umreti još 5.800 ljudi, prenosi hrvatski portal „Indeks“.

Švedska je u utorak imala ukupno 5.646 smrtnih slučajeva i 78.166 potvrđenih slučajeva zaraze, čime se svrstala među najgore pogođenim zemljama na svetu, iako vlasti naglašavaju da se zaraza usporava, kao i da se smanjuje broj težih i smrtnih slučajeva.

Po agenciji, najverovatniji scenario je da će se nakon usporavanja epidemije stvoriti žarišta širom zemlje, koje će biti lakše ili teže kontrolisati.

To je scenario koji je „već viđen u drugim delovima sveta i za koji se čini da sledi uobičajen put kovida 19“, rekao je glavni epidemiolog Anders Tegnel.

U toj varijanti, zbog olakšavanja mera, stopa zaraze brzo bi se povećavala jer bi se ljudi više družili, ali bi i brzo počela padati u trenutku kada bi shvatili rizik i počeli snažnije da poštuju neka pravila kao što je fizička distanca, pojašnjava Tegnel. Po tom scenariju, umrlo bi još oko 3.200 ljudi.

Najgori scenario predviđa još 5.800 smrtnih slučajeva kada bi virus korona sledio klasični put pandemije.

Najbolji scenario je onaj u kojem bi se aktualni trend nastavio, i tada ne bi bilo više od još 200 mrtvih.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala