Putinov orden srpskom vladici Antoniju

© Sputnik / Olivera IkodinovićVladika Antonije
Vladika Antonije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin nagradio je Ordenom prijateljstva vladiku Antonija, episkopa moravičkog, vikara patrijarha srpskog i nastojatelja Podvorja Srpske pravoslavne crkve u Moskvi za veliki doprinos razvoju duhovnih i kulturnih veza, kao i za aktivnu prosvetiteljsku delatnost.

„Iskreno se radujem i zahvalan sam na tako visokoj nagradi koju mi je potpisao predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin. Molim se Bogu da ostatak moga života bude na korist družbi ruskog i srpskog naroda ruske i srpske crkve!“, rekao je vladika za Sputnjik.

© Foto : Podvorje Srpske Crkve u MoskviSrpski vladika Antonije odlikovan u Moskvi
Putinov orden srpskom vladici Antoniju - Sputnik Srbija
Srpski vladika Antonije odlikovan u Moskvi

Putin je potpisao ukaz koji je objavljen na zvaničnom portalu za pravne informacije i u kome se navodi da „za veliki doprinos razvoju duhovnih i kulturnih veza i aktivnu prosvetiteljsku delatnost nagrađuje Ordenom prijateljstva Antonija Pantelića — predstavnika patrijarha srpskog pri patrijarhu moskovskom i cele Rusije, nastojatelju srpskog Podvorja i dekanu Filozofsko-bogoslovskog fakulteta Ruskog pravoslavnog univerziteta Svetog Jovana Bogoslova“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin do sada je dodelio „Ordene prijateljstva“ nekolicini građana Srbije, među kojima su ministar inostranih poslova Ivica Dačić, ministar za inovacije Nenad Popović, reditelj Emir Kusturica i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Državna nagrada Rusije — Orden prijateljstva dodeljuje se od 1994. godine stranim državljanima za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i uzajamnog razumevanja među narodima, za zbližavanje i uzajamno bogaćenje kultura.

Orden je napravljen od srebra sa pozlatom, okružen lovorovim granama sa zelenim i crvenim tačkama od rubina, a obično se uručuje na svečanoj ceremoniji u Kremlju, koja se tradicionalno održava 4. novembra, na Dan narodnog jedinstva, praznika ustanovljenog u znak narodnog ustanka oslobođenja Moskve od Poljske u 17. veku i na dan kada Ruska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici slave Dan ikone Bogorodice Kazanjske, čiji je lik povezan sa oslobađanjem Rusije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala