Putin i Micotakis razgovarali o Aja Sofiji

© REUTERS / Murad SezerPripadnici policije ispred Aja Sofije u Istanbulu
Pripadnici policije ispred Aja Sofije u Istanbulu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Grčke Kirijakos Micotakis razgovarali su o situaciji sa Aja Sofijom i istakli izuzetan kulturni i duhovni značaj ovog jedinstvenog objekta, saopštila je pres-služba Kremlja.
„Detaljno je razmatrana situacija u vezi sa promenom statusa Aja Sofije u Istanbulu. Naglašen je izuzetan kulturni, istorijski i duhovni značaj ovog jedinstvenog objekta svetske baštine“, navodi se u saopštenju.

Dvojica lidera takođe su istakla značaj očuvanja hrama kao zajedničkog društvenog dobra, simbola mira i sloge, dodaje se u saopštenju.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka osnivača savremene Turske, Kemala Ataturka, iz 1934. godine da se ova svetinja pretvori u muzej. Unesko i brojne zemlje širom sveta, kao i Ruska pravoslavna crkva, sa žaljenjem su reagovale na ovu odluku.

Prva molitva biće održana u petak, 24. jula.

Hram Svete Sofije, Aja Sofija, izgrađen je u šestom veku za vreme cara Justinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Vizantije sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač, ušavši u grad, obavio molitvu u ovog bogomolji. Time je simbolično postala džamija, a Carigrad prestonica Osmanske imperije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala