Proizvođač otkrio karakteristike najnovijeg ruskog oklopnog vozila-robota

© Sputnik / Ivan Suraev / Uđi u bazu fotografijaRobotizovano borbeno vozilo "Marker"
Robotizovano borbeno vozilo Marker - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska robotizovana borbena oklopna vozila „Marker“ u budućnosti će moći da učestvuju u borbenim operacijama u autonomnom režimu na stotine i hiljade kilometara udaljena od operatera, saopštila je pres-služba Naučno-proizvodnog udruženja „Androidna tehnika“, zaduženog za proizvodnju vozila.

 

„Jedan od koraka u razvoju projekta biće povećanje autonomije. Domet upravljanja sličnim robotizovanim platformama ograničen je na dva do pet kilometara. Jedan od ciljeva konstruktora je da omoguće da vozilo izvršava zadatke samostalno na mnogo većoj udaljenosti od operatera – na stotine i hiljade kilometara“, saopšteno je iz pres-službe.

U okviru projekta predviđene su tri faze. Na kraju će biti proizvedena serija od pet vozila – dve platforme na točkovima i tri gusenične platforme.  

„Peta platforma, koja će biti napravljena do juna 2021. godine, objediniće sva stečena znanja tokom čitavog perioda rada na projektu“, saopšteno je iz udruženja „Androidna tehnika“.

Takođe je saopšteno da je na vozilo „Marker“ instalirana oprema koja omogućava precizno gađanje, što će u budućnosti isključiti rizike nanošenja štete civilima i omogućiće da se pogađaju samo prioritetne, birane mete. To će smanjiti do minimuma gubitke među vojskom.

Trenutno „Marker“ predstavlja robotizovanu eksperimentalnu platformu za testiranje ključnih tehnologija kopnene robotike: tehnički vid, komunikaciju, navigaciju, autonomno kretanje i primenu, grupno upravljanje.

Projekat realizuju zajedno sa Nacionalnim centrom za razvoj tehnologija i osnovnih elemenata robotike Fonda za napredna istraživanja.„Marker“ je prvi put predstavlje javnosti u oktobru 2019. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala