Optimistična prognoza ruskog epidemiologa: Virulentnost kovida 19 se smanjuje

© Sputnik / Evgeny Odinokov / Uđi u bazu fotografijaZaposleni u medicinskoj službi aerodroma Šeremetjevo sprovodi ekspresno testiranje na kovid 19
Zaposleni u medicinskoj službi aerodroma Šeremetjevo sprovodi ekspresno testiranje na kovid 19 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Virus korona se prilagođava čoveku – njegova sposobnost da izazove bolest se smanjuje, ali će do sezonskog rasta broja obolelih verovatno doći u novembru-decembru, izjavio je glavni epidemiolog Ministarstva zdravlja Rusije Nikolaj Briko.
„Kružeći među stanovništvom, virus se ipak prilagođava čoveku i smanjuje svoju virulentnost. Najveću opasnost predstavljaju virusi koji su se ponovo pojavili. Oni će se pojavljivati, nema sumnje. Svake godine vidimo jednu ili dve zarazne bolesti“, rekao je Briko na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, sezonski porast broja obolelih od kovida 19, po svemu sudeći, dogodiće se u novembru-decembru, ali neće biti veoma izražen.   

Vodeći ruski epidemiolog takođe kaže da još nije vreme da se govori o kraju talasa virusa korona, da se epidemiološki proces razvija ali da je rusko zdravstvo spremno, zbog čega se može razmišljati pozitivno u budućnosti.

S tim u vezi, on je dodao da se može očekivati sezonski rast obolevanja, ali ne i talas iste jačine kakav je bio.

Naše zdravstvo je spremno, tako da ćemo optimistično gledati u budućnost“, istakao je Briko.

Broj obolelih virusom korona u Rusiji uvećao se za 5.862 u poslednja 24 časa, a broj umrlih je porastao u odnosu na juče ─ 165 osoba. Ukupan broj preminulih je dostigao 12.745 pacijenata.

Do sada je u Rusiji otkriveno 789.190 slučajeva virusa korone od početka epidemije. Od ovog broja 572.053 je ozdravilo. Od kovida 19 ukupno je obolelo 14,5 miliona osoba u Rusiji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala