Može li Brisel da poljulja dominaciju dolar

CC0 / Pixabay / Dolar
Dolar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Status dolara, kao glavne rezervne valute u svetu može biti poljuljan. Agencija „Blumberg“ smatra da tome može doprineti tek usvojeni evropski antikrizni fond od 750 milijardi evra.
Udeo dolara u svetskim valutnim rezervama iznosi 60 odsto. On se najčešće koristi i u međunarodnim transakcijama. Međutim, kako navodi „Blumberg“, dolar može delimično ustupiti ove pozicije evru, nakon što su se lideri EU dogovorili o paketu pomoći od 750 milijardi evra kojim će povećati privlačnost evropske valute i imovine koja je procenjena u evrima, smatraju analitičari „Kredit agrikol“ i „Mizuho“.

Stratezi Volstrita su još ranije ocenjivali perspektive evra optimistično, očekujući da će jačati kako se bude oporavljala svetska privreda nakon pandemije i jačanja apetita investitora za rizične aktive. Visoka povezanost evra sa akcijama govori da on može ojačati usled sve veće atraktivnosti regionalnih tržišta akcija, nakon stvaranja fonda za oporavak EU. Osim toga, u skladu sa postignutim sporazumom, države EU će puštati u promet zajedničke dužničke hartije od vrednosti koje mogu postati alternativa državnim obaveznicama kao zaštitna imovina.

Antikrizni fond će „pojednostaviti divezifikaciju uz smanjenje udela dolara, pošto će biti predložene likvidne poslovne obveznice u evrima sa visokim rejtingom“, rekao je Valentin Marinov iz "Kredit agrikol“, dodavši da se udeo dolara u rezervama može spustiti na minimum od početka devedesetih.

Ipak, postoje važne prepreke da jedinstvena evropska valuta oslabi dominaciju dolara. Oko 85 odsto svih valutnih transakcija se vrši u dolarima, u američkoj valuti preko računa prolazi polovima međunarodne trgovine, pokazuju podaci Banke za međunarodne transakcije.

Međutim, ako formiranje fonda za oporavak ekonomije smanji bojazan da evrozona može u svakom trenutku da se raspadne, udeo evra u transakcijama u ukupnoj strukturi ekonomskih aktivnosti će se povećati, smatra rukovodilac strategije za zajedničku imovinu u banci „Mizuho“ Piter Čatuel.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala