Marković: Prevladali političari u SPC kojima ne treba zakon nego pokorena i obespravljena Crna Gora

© Sputnik / Nebojša PopovićPremijer Crne Gore Duško Marković u Skupštini Crne Gore
Premijer Crne Gore Duško Marković u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da je odbijanje Vladinog predloga tokom pregovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) pokazalo da su „prevladali političari u SPC kojima ne treba nikakav zakon nego pokorena i obespravljena Crna Gora i kontrola svakog segmenta života u Crnoj Gori“.

„U kolonu sa sveštenicima SPC. Vidimo se 30.avgusta na izborima. To je pozicija koju je SPC juče javno demonstrirala“, kazao je Marković na premijerskom satu u Skupštini Crne Gore, prenose „Vijesti“.

Marković je istakao da skoro tri četvrtine stanovništva Crne Gore čine pravoslavci i da je besmislica da Vlada radi na njihovom prevođenju u katoličanstvo.

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Episkopski savet: Ponuda Vlade Crne Gore bila je nova ucena!

Ta „besmislica“ se, kako je kazao, mogla roditi samo u glavama onih kojima je prevođenje Crnogoraca u srpski nacionalni korpus glavna ideja vodilja.

„Pa kada to prevođenje ne uspeva,onda valja iskonstruisati postojanje neke nevidljive sile koja nas vuče u bezdan, ovoga puta nazvan unijaćenje. Ova Vlada niti koga prevodi, niti će prevoditi bilo u verske bilo u nacionalne korpuse“, kazao je Marković, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Budimira Aleksića.

Aleksić je pitao premijera da li Vlada intenzivno radi, kako je naveo, na unijaćenju Crnogoraca, „što je u funkciji promene identiteta pravoslavnog stanovništva na prostoru današnje Crne Gore“.

„Na to jasno ukazuje odlučnost crnogorske vlade da iz ove zemlje eliminiše Srpsku pravoslavnu crkvu - najstariju instituciju na ovom prostoru gde egzistira od 1219. godine, o čemu najbolje svedoči usvajanje neustavnog i diskriminatorskog Zakona o slobodi veroispovesti usmerenog isključivo protiv SPC - na oduzimanje njene imovine i nasilnu promenu njenog kanonsko-pravnog statusa“, naveo je Aleksić.

Premijer je kazao da ne postoji odlučnost Vlade da iz zemlje eliminiše SPC.

„Ponajmanje o tome može da svedoči usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti. Niti je zakon usmeren isključivo protiv SPC, niti na oduzimanje njene imovine, niti na promenu njenog statusa“, kazao je premijer.

On je rekao da SPC pod tim imenom u Crnoj Gori postoji stotinak godina, a ne 800 kako je kazao Aleksić.

Istakao je da su „s ogromnim strpljenjem i tolerancijom nastojali da razjasne nedoumice sa čelnicima SPC u Crnoj Gori oko novog zakona“.

„Kao potvrdu vaše teme navodite moju nedavnu izjavu o svetosavlju, odnosno, suprotstavljenosti ove ideologije crnogorskom antifašizmu. Potpuna neznavenost ili zla namera stoje iza pokušaja izjednačavanja lika Svetog Save koji je svoju misiju imao u 13. veku, i svetosavlja koje je kao politička ideologija nastala u tridesetim godinama prošlog veka“, rekao je Marković.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala