Konstruktor koji je promenio rusku avijaciju: 125 godina od rođenja Pavla Suhoja /video/

© Sputnik / David Šolomovič / Uđi u bazu fotografijaPavel Suhoj
Pavel Suhoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Danas se navršava 125 godina od rođenja Pavla Osipoviča Suhoja, izvanrednog konstruktora aviona, jednog od osnivača ruske reaktivne i hipersonične avijacije.

„Nastavljamo danas veliko delo koje je Pavel Osipovič Suhoj započeo pre 80 godina. Proizvodimo najsavremenije borbene avione, kao što su Su-35 i lovac pete generacije Su-57, a takođe radimo na stvaranju bespilotne aviotehnike. Svi ti avijacioni kompleksi predstavljaju vrhunac naučne misli u savremenom vazduhoplovstvu“, izjavio je generalni direktor kompanije „Suhoj“ Ilja Tarasenko.

Pavel Suhoj bio je čuveni sovjetski konstruktor aviona, projektant prvog sovjetskog supersoničnog aviona i osnivač kompanije „Suhoj“.

Avioni koje je njegova kompanija proizvela zauzimaju značajno mesto ne samo u ruskoj, već i u svetskoj istoriji aeronautike i vazduhoplovstva.

Pod rukovodstvom Suhoja konstruisano je oko 50 modela aviona, od kojih su mnogi napravili pravu revoluciju u svetskoj vazduhoplovnoj industriji.

Posebno je poznat po seriji mlaznih lovačkih i jurišnih aviona projektovanih za potrebe sovjetskog ratnog vazduhoplovstva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala