Kon: Imamo eksplozivno prokužavanje, za tri i po nedelje se vraćamo na period od ranije

© Sputnik / Branko MaksimovićPredrag Kon
Predrag Kon  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Situacija u Beogradu jeste bolja. Ako postoji nešto što je koherentno to su podaci koje dobijamo iz kovid ambulanti. Koliko ima respiratornih bolesti, pregleda, sumnji, sve te linije su koherentne i pokazuju postepen pad, kaže doktor Predrag Kon.

„Sumnjivih na kovid je pre 13. jula bilo preko 900, pa je taj broj posle 13. jula počeo da se smanjuje i bilo je između 750-850 sve do 18. jula. Sada 18. i 19. jula taj broj je ispod 600. To jasno ukazuje da ove mere koje se primenjuju deluju“ rekao je Kon.

On je gostujući u jutarnjem programu „TV Pink“ rekao da imamo iskustvo opuštanja koje ne bi smelo da nam se ponovi.

„Ovo će da se spušta dalje, mislim da ćemo se za tri i po nedelje vratiti na period koji smo imali pre“, istakao je dr Kon.

„Da bi epidemija stala postoji samo jedan jedini način, a to je kolektivni imunitet. Dobija se ili zaražavanjem, najbolje takozvanim tihim prokužavanjem koji daje blage slike bolesti, a sada imamo eksplozivno prokužavanje. Vakcinalni kolektivni imunitet, koji dobro poznajemo, bolesti kojima se štitimo vakcinom, vratile bi se ako bismo prestali sa vakcinacijom, vakcinacija je za mene kolektivni imunitet“, rekao je dr Kon i dodao „ili biramo vakcinu ili zaražavanje, a dok vakcina ne dođe moramo da preduzimamo nefarmaceutske mere ─ distanciranje, pranje ruku, higijenu, smanjene kontakte".

On se osvrnuo i na prenošenje virusa putem vazduha.

„Sve više ima posrednih dokaza da se i aerogeno prenosi, što ima svog značaja. Da bi se preneo, treba da u vazduhu bude dovoljna infektivna doza. To je bio slučaj u zdravstvenim ustanovama kod virusa SARS1. Ovoga puta imamo jasno diferencirana mesta gde je dolazilo do super prenošenja. Najčešće i najviše se pominju proslave matura i razna slavlja, pevanje ─ sve su to situacije kada se više izbacuju svi mikroorganizmi“, objasnio je dr Kon.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala