Kome ide novi paket pomoći?

© Sputnik / Aleksandar MilačićDinari
Dinari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da mere iz drugog paketa državne podrške ne mogu biti jednake za sve kao u prvom talasu, već fazne i selektivne.

Čadež je rekao da mere treba da budu usmerene pre svega ka najugroženijima, koji su preživeli najveći udar krize i kojima je zbog prirode posla potrebno duže vreme za konsolidaciju.

Čadež je u razgovoru za „Blic Biznis“ istakao da bi te mere trebalo da pomognu kompanijama da lakše prebrode smanjenu tražnju na domaćem i stranom tržištu kao glavno ograničenje sa kojim će se suočavati u narednom periodu.

Na pitanje kako ublažiti problem smanjene tražnje, Čadež je istakao da je to moguće pre svega većim angažovanjem domaćih građevinskih kompanija i prerađivačke industrije u realizaciji infrastrukturnih i drugih državnih projekta za koje su već obezbeđena sredstva, kao i uključivanjem lokalnih firmi u dobavljačke lance velikih izvoznika domaćih i stranih, kao i u proizvodnju koja bi supstituisala uvoz svuda gde je moguće.

Čadež je ukazao da je važno i da se nastavi sa aktivnim privlačenjem stranih ulaganja i to investicija u proizvodnju robe više dodate vrednosti za izvoz, koje bi uposlile i domaće kompanije.

Rekao je i da privredi jasno da finansijski izdašan paket kao u prvom talasu ne može ponoviti, ali ističe da mogućnost takve državne intervencije za najugroženije, bilo u vidu minimalnih zarada ili možda otpisa dela odloženih obaveza, ako detaljnije analize ukažu da je to ekonomski opravdano, nije isključena.

On je naveo da je jedna od mogućnosti o kojoj će biti razgovarano sa ministarstvima finansija i privrede, Narodnom bankom, AOFI i komercijalnim bankama, jeste jača podrška izvoznicima kroz povećanje sredstava za osiguranje izvoznih poslova, što bi značajno popravilo izvozni učinak.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala