Izveštaj Mišustina pred Dumom: Kako se Rusija suočila s pandemijom i šta su prioriteti

© Sputnik / Aleksandr Astafьev / Uđi u bazu fotografijaMišustin podnosi izveštaj u Dumi
Mišustin podnosi izveštaj u Dumi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Rusije Mihail Mišustin, koji je sredinom januara stupio na dužnost, podneo je prvi put u Dumi izveštaj o radu vlade i predstavio ključne ciljeve za budući period – borba protiv siromaštva i poboljšanje kvaliteta života svakog građanina zemlje.
„Bez obzira na globalne izazove, ključni zadatak vlade kao i do sada ostaje borba protiv siromaštva. Mere koje su donete kao podrška građanima tokom pandemije su bez presedana“, rekao je premijer pred deputatima Dume.

Pred Mišustinom i njegovim kabinetom je u proteklom periodu bio još jedan izazov – pandemija virusa korona, a s tim u vezi, premijer je ocenio da su odluke vlade bile pravovremene i efikasne i da se Rusija izborila sa zarazom mnogo bolje nego druge zemlje sveta.

Kako je rekao, virus korona je značajno promenio tržište rada. Naveo je podatak da je od 1. aprila broj nezaposlenih povećan tri i po puta.

„U evidenciji sada ima tri miliona nezaposlenih“, naveo je on i dodao da je vlada produžila isplatu pomoći onima koji su pre pandemije ostali bez posla za tri meseca.

„Maksimalno smo pomogli i onima koji su ostali bez posla posle 1. marta (početak pandemije), povećali smo pomoć. To je više od milion ljudi“, rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, odluke koje je donosila vlada za vreme pandemije bile su pravovremene i ispravne.

„Sve te mere su pomogle da se spasu hiljade ljudskih života. Ako se osvrnemo unazad sa sigurnošću mogu da kažem da su glavne odluke bile pravovremene i ispravne“, rekao je Mišustin.

Premijer smatra i da se Rusija bori protiv virusa korona bolje nego mnoge druge zemlje.

„Broj obolelih na hiljadu građana je dva puta manji nego u SAD, Brazilu i čitavom nizu drugih zemalja“, naveo je premijer.

Ukazao je i da privreda trpi posledice pandemije ali da su preduzete brojne mere podrške, a kao najnoviju najavio je i podršku razvoju domaćeg turizma.

Za turističke operatere već je izdvojeno 3,5 milijardi rubalja, a sada se vlada sprema da izdvoji 15 milijardi rubalja (184 miliona dolara) kao kompnezaciju za turiste koji odluče da do kraja godine odmor provedu u zemlji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala